Egészségünket védő omega 3 zsírsav

Egészségünket védő esszenciális zsírsav

Amikor szerveink túlságosan elzsírosodnak – a gonosz koleszterin

Amennyiben sok telített zsírsavat, magas koleszterinszintű táplálékot és kevés rostanyagot viszünk be a szervezetünkbe, akkor egy idő után rengeteg gondot okozhatnak a számunkra. Miért is káros a koleszterinszint növekedése egészségünk szempontjából?

Ha megnövekszik a vérben a koleszterinszint, akkor az ütőerek falán nagy mennyiségű zsírszerű anyag halmozódik fel, ennek következtében padig az érfalak rugalmassága csökken, ami különböző szív- és érrendszeri betegséghez vezet, így például érelmeszesedéshez. Ezt csak tovább fokozza, ha ételeinket túlságosan sósan fogyasztjuk, hiszen a túlzott nátriumbevitel következtében megnő a vérnyomás, ami tovább roncsolja ereinket, így rosszabb esetben a szívinfarktus és az agyvérzés lehetősége is fennáll.

Hogyan lehet ezeket a betegségeket kiküszöbölni?

A telített zsírsavakat mindenképpen ki kell iktatni a szervezetünkből, azokat többszörösen telítetlen zsírsavakra kell cserélni. Ezek a zsírsavak esszenciálisak, létfontosságúak, mivel a szervezetünk nem képes előállítani, ezért csak a táplálkozással juttathatjuk hozzá a szervezetünket ezekhez az anyagokhoz. A többszörösen telítetlen zsírsavak pedig gátolják, hogy az érfalakon zsírrétegek rakódjanak le, vagyis védelmet nyújtanak a fent felsorolt betegségekkel szemben.

Köztudott, hogy az eszkimók, japánok és norvégok körében sokkal kisebb mennyiségben fordulnak elő a szív- és érrendszeri megbetegedések. Mi lehet ennek az oka? Az, hogy hatalmas mennyiségben fogyasztanak halat, melyben rengeteg telítetlen zsírsav található – főként omega-3 – melyek elősegítik a szervek és a szövetek megfelelő működését, ezenkívül még a szervezet immunrendszerének működését is fokozzák. Ezért is fontos, hogy hetente akár kétszer-háromszor is fogyasszunk valamilyen tengeri halat, hiszen ezekben nagyon sok omega-3 zsírsav található.

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3.blog.hu/api/trackback/id/tr593125864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása