Egészségünket védő omega 3 zsírsav

Egészségünket védő esszenciális zsírsav

Mit együnk?

A hideg vízi halakban találjuk meg az omega-3 zsírsavat a legnagyobb mennyiségben, így a tonhal, a szardínia, a lazac, a makréla, a hering a legegészségesebb választás. Nagyon fontos, hogy megfelelő forrásból szerezzük be ezeket a halakat, hogy elkerüljük magas higanytartalmuakat. Omega-3 zsírsavakat találunk még a a repcében, lenmagban, a szójababban és az olívában is, de jelen van a dióban, a mandulában, a babban, a bogyós gyümölcsökben, a brokkoliban, a "zöld leveles" zöldségekben is. Ezenfelül tabletta, illetve kapszula formájában is hozzájuthatunk.

A KÖZEPES SZÉNLÁNCÚ ZSÍRSAVAK

Hallottak már arról, hogy a kókuszolajban nagy mennyiségben találunk telített zsírsavakat. Ezek közepes szénláncokból épülnek fel, így a hosszú szénláncú, telített zsírsavakkal ellentétben nem okoznak artériaeltömődést és szívbetegségeket. A közepes szénláncú zsírsavakat a szervezet teljesen másképpen emészti meg, mint a hosszúakat. A szervezet gyorsan bontja le ezeket az anyagokat és nem zsírpárnává, hanem energiává alakítja őket. Ráadásul a kókuszolajban nagy mennyiségben találunk laurinsavat, ami az anyatejben is jelen van és legfőbb szerepe az immunrendszer erősítése. Kapril és kaprinsavat is találunk a kókuszolajban, melyektől a kókuszolaj gomba-, vírus- és baktériumölővé válik.

omega-3-etel.jpg

A kókuszolaj egészségügyi előnyei: a kókuszolaj növeli a felszívódását az egyes B-vitaminoknak, a zsírban oldódó vitaminoknak, a béta-karotinnak és egyes aminosavaknak is. A kutatások azt mutatják, hogy hasznos lehet az elhízás mértékének csökkentésében, a májbetegségek kiküszöbölésében, a vesemegbetegedések elkerülésében, valamint a Crohn-betegség, a rák és sok más fertőző betegség kialakulásának kockázatát is csökkenti. 

A kókuszolajat sokan kiskanállal fogyasztják, de ennél sokkal több értelme van annak, ha főzünk vele, mivel magas hőmérsékleten is igen stabil és így jótékony zsírjai nem bomlanak szét melegítés hatására. Külsőleg is felhasználható: tegyük a fürdőnkbe, vagy dörzsöljük bőrünkbe, mint egy hidratálót. Nem csak hidratálóként kiváló, hanem segít megelőzni a ráncok kialakulását is.

A KÓKUSZOLAJ ÉS AZ OMEGA-3 ZSÍRSAVAK

Az omega-3 zsírsavakat általában a szív védelmezőiként ismerjük. A táplálkozással könnyedén bevihetőek a szervezetbe a sok halfogyasztás segítségével. A kókuszolajban is számos egészséges zsírsavat találunk, de azt tudni kell, hogy omega-3 zsírsavakat nem tartalmaz, hanem a legjobb forrása közepes szénláncú zsírsavainknak. 

Nagyon fontos, hogy konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt el kezdenénk szedni bármilyen halolaj kiegészítés, mivel 3-nál több gramm szedése néhány embernél vérzékenységet okozhat és növelheti a stroke kockázatát is!

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3.blog.hu/api/trackback/id/tr7212479491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása