Egészségünket védő omega 3 zsírsav

Egészségünket védő esszenciális zsírsav

Omega-3

Az 1930-as évektől ismert, hogy az omega-3 zsírsavak a normális növekedéshez és az egészséghez feltétlenül szükségesek, ennek tudatos kihasználása csak az utóbbi pár évben nőtt meg jelentősen.

Az omega-3 jótékony hatásai közül a legismertebb a szív- és érrendszerre gyakorolt hatás, melyet az 1970-es években ismertek fel a kutatók a grönlandi eszkimók tanulmányozásakor. Az eszkimók nagyon sok, tengeri állatokból származó zsiradékot fogyasztanak, ennek ellenére gyakorlatilag ismeretlen körükben a kardiovaszkuláris megbetegedés.

Ezekben a zsírokban nagy mennyiségben előforduló omega-3 zsírsavak csökkentik a triglicerid szintet, a pulzus számot,a vérnyomást és az érelmeszesedést.

A halak értékes forrásai az omega-3 zsírsavaknak, ugyanis fő táplálékuk a magas omega 3 tartamú tengeri alga és plankton.

A legismertebb omega-3-zsírsavak az alfa-linolénsav, a dokozahexaénsav (DHA) és az eikozapentaénsav EPA. Minden fotoszintetizáló növényi rész tartalmaz alfa-linolénsavat, bizonyos növényi repce, len, dió, mogyoró, és szója olajok pedig kifejezetten nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a vegyületet, amely az emberi szervezetben a DHA és az EPA előanyaga.

len-omegaforras.jpg

Az alfa-linolénsav DHA-vá és EPA-vá történő átalakulása azonban csak korlátozott mennyiségben képes fedezni ezen omega-3 zsírsavak megfelelő mennyiségét, ezért ennek biztosítására a tengeri halak lazac, szardella, szardínia, hering, makréla és a fehér tonhal vagy a busa heti kétszeri fogyasztását ajánlják.

A len hatszor annyi omega-3-at tartalmaz, mint a legtöbb halolaj. A len, illetve a lenmag olaja a legszélesebb körben elérhető növényi omega-3 forrás.

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3.blog.hu/api/trackback/id/tr625109131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása