Egészségünket védő omega 3 zsírsav

Egészségünket védő esszenciális zsírsav

Omega-3: az agy tápláléka

Agyunk működése a lipidektől függ, mivel ezt a szervünket a különböző zsírok alkotják: a koleszterin, az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírok. A szervezetünk a koleszterin és más agyi-lipidek előállítására ugyan képes, de az omega-3 és -6 zsírsavak mennyiségétől függ, hogy a gondolkodás fő szerve mennyi többszörösen telítetlen zsírsavat képes előállítani.

Az agyban e zsírsavak közül az AS-t (omega-6) és DHS-t (omega-3) találjuk meg nagyobb mennyiségben. Ezeket a savakat magzatkorunkban a méhlepényből nyertük ki, az anya táplálékából vagy szöveteiből vontuk el. Azonban, ha az anya nem juttatott a szervezetébe megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavat, akkor teste az omega-6 zsírsavakat alakította át olyanná, ami hasonlít az omega-3-ra. Igen ám, de ez csupán hasonlít és nem teljesen olyan. A hasonlóság pedig nem elegendő a működéshez, amit egy kísérlet jól ki is mutatott. Azok a patkányok, akik magzatként nem jutottak elég omega 3 zsírsavhoz, olyan agyat fejlesztettek ki, melyek teli voltak omega-6 DHS pótlóval, azonban ezeknek az egyedeknek viselkedési rendellenességeik voltak és nem is teljesítettek jól s labirintustesztekben.

letöltés.jpg

Megállapíthatjuk tehát, hogy nagyon fontos, hogy az anya a terhesség időszakában nagyon sok omega 3 zsírsavat vigyen be a szervezetébe, hogy magzata megfelelő agyi működéssel jöjjön a világra. De ez az állítás igaz, ha az édesanya a már megszületett, szoptatott csecsemőjét gondozza, hiszen az anyatejjel még mindig sok értékes anyagot juttathat a szervezetébe. 1997-ben az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiája azt állította, hogy egy édesanyának legalább egy évig kellene szoptatnia a babáját.

Abban az esetben ha a kismamánk nincs elég anyateje, érdemes olyan tápszereket beszerezni, amelyek segítik az gyermek idegrendszerének fejlődését.

Mi a helyzet az alkoholfogyasztással? Az alkohol mind a kismamától, mind a babától elvonja a DHS-t, ezért fogyasztása kerülendő.

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3.blog.hu/api/trackback/id/tr404097896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása