Számos kutatás hívta fel a figyelmet az omega 3 zsírsavak fogyasztásának fontosságára. A kor előrehaladtával merevebbé válnak az érfalak, megnő a vér koleszterin szintje, magasabb lesz a vérnyomás is. Idővel a szív gyengébb lesz. Az omega 3 zsírsavak segítenek fenntartani a szív egészséges működését. Alacsonyan tartják a triglicerid szintet, csökkentik a magas vérnyomást, segítenek megőrizni az erek rugalmasságát, védik őket a gyulladásoktól, elősegítik a jó vérkeringést.

A jó látáshoz, a szem retinájának különösen fontos az omega 3 zsírsav, mely javítja a szem hajszálereinek vérellátását, és jót tesz a szív ereinek is. Az omega 3 zsírsavak a keringésen keresztül számos jótékony hatást fejtenek ki, fogyasztásuk hatására a test minden sejtjében kedvező változások indulnak el.

Az étrend által a lakosság nagy része elég sok omega 6 zsírsavhoz jut, omega 3 zsírsavat alig fogyaszt, ezért sokan fordulnak a halolaj kiegészítőkhöz, hogy általános egészségi állapotukat és teljesítményüket javítsák. A halolaj nagy előnye , hogy ALA-t és emellett nagy mennyiségű EPA-t és DHA-t tartalmaz.

Az omega 3 zsírsavak a csontritkuláson is segíthetnek. A legújabb kutatások szerint a zsírsavak kulcsfontosságú szerepet játszanak a csontok újratermelődésében, a csontjaink élő szövetek. Egyes omega 6 eicosanoidok épp ellenkezőleg hatnak a csontokra. Alacsony vagy normális mennyiségben elősegítik az új csont kialakulását, de ha túl sok az eicosanoid a vérben, a csont újratermelődése lelassul, ilyenkor az omega 3 zsírsavak jótékony hatást fejthetnek ki, azáltal, hogy az omega 6 termelődését normális, ártalmatlan szinten tartják.

A kutatók szerint az omega 3 zsírsavak azáltal is megakadályozzák a csontritkulást, hogy elősegítik egy inzulinszerű növekedési hormon kiválasztódását. Ez a hormon segíti a csontok növekedését és újratermelődését, idős korban azonban lecsökken a működése. Amikor a csontokat lebontó folyamat meghaladja a csontok felépítését, akkor csontritkulás alakulhat ki.

Dr. Watkins szerint az antioxidáns tápanyagok, különösen az E vitamin szükségesek ahhoz, hogy megvédjék a csontokat és a porc szöveteket a túl sok omega 6 eicosanoid okozta gyulladásoktól.

Az omega 3 zsírsavak kedvező hatásai a napi 200 mg DHA fogyasztásakor jelentkezhetnek. A Franciaországban és Hollandiában végzett kutatások arra hívták fel a figyelmet, hogy a halakban található zsírsavak lassíthatják az emlékezet romlását. Az omega 3 kapszula szedése a szellemi tevékenységet végzők számára hasznos lehet.

Számos kutatás igazolja a DHA jótékony hatását a szem megfelelő működésének megőrzésére. A DHA enyhíti a gyulladást, fékezheti a sejtek pusztulását, elősegítheti a regenerálódási folyamatokban való részvételt.

Az omega 3 zsírsavak, a DHA és EPA megfelelő szintje védi az anyák és gyermekeik egészségét. Egy vizsgálat, amit 9000 terhes nőből álló csoportban végeztek, azt mutatta, hogy a megfelelő mennyiségű omega 3 fogyasztása 27 %-al csökkentette a koraszülés kockázatát. Az amerikai Harvard Egyetemen folytatott felmérés közvetlen kapcsolatot mutatott ki a terhesség utáni depresszió és a szervezetben lévő omega 3 szintje között..

Az Oxford Egyetemen végzett kutatások egyértelműen rávilágítottak arra, hogy az agyban lévő omega 3 szint kapcsolatban van a gyerekek olvasási képességével.

Az omega 3 úgy vesz részt a sejtműködésben, hogy beépül a sejthártyába, rugalmasabbá teszi azt, így segíti az összes szervrendszer egészséges működését. Az omega 3 fogyasztását követően javul a sejtmembrán rugalmassága, és a sejten belül lejátszódó folyamat is, az alapvető sejtszintű folyamatok rendkívül fontosak szervezetünk egészséges működéséhez.

Az omega 3 csökkenti a vérrög kialakulásának kockázatát azáltal, hogy gátolja a véralvadást elősegítő faktorokat. Növeli a véralvadási időt, gátolja a vérlemezkék összecsapódását, és csökkenti a vér viszkozítását. Védi az érfalakat az érelmeszesedéstől, segíti a gyulladásos típusú betegségek gyógyulását, segít a szív és érrendszeri megbetgedések, és a szívritmuszavar kialakulásának megelőzésében, hatására csökken a szívinfarktus bekövetkezésének kockázata.

Az omega 3 fogyasztásának hatására a test minden sejtjében kedvező változások indulnak el. Számos egymással nem közvetlen kapcsolatban lévő szervben vagy testrészben is tapasztalhatjuk a pozitív hatásokat.

Az omega 3 pozitív táplálkozástani hatása miatt az aktív életmódot folytatók gyakran szednek esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítőket, hogy pótolják a táplálkozási hiányosságokat és elősegítsék az optimális teljesítmény és egészségi állapot elérését.

Az omega 3 megőrzi az ízületek és kötőszövetek egészségét azzal, hogy csökkenti a gyulladásokat és hidratáltan tartja a szöveteket.


Az ingerületátvitel támogatásával segíti elő agyműködésünket. Az omega 3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme.


A jó látáshoz a szem retinájának különösen fontos az omega 3 zsírsavak, javítják a szem hajszálereinek a vérellátását, és jót tesznek a szív ereinek is. A szívbetegségek esélyét csökkentik az omega 3 zsírsavak. Alacsonyan tartják a koleszterin szintet, csökkentik a magas vérnyomást, segítenek megőrizni az erek rugalmasságát, védik őket a gyulladásoktól, elősegítik a jó vérkeringést.


Az omega 3 zsírsavak építik fel az agy szürkeállományának nagy részét és az agy táplálékául is szolgálnak.
1995-ben először fogalmazták meg amerikai kutatók, hogy az omega 3 hiánynak szerepe lehet a depresszió, a mániás depresszió és a szülés utáni depresszió kialakulásában.

Az omega 3 zsírsavak sok rendellenesség megelőzésében játszanak fontos szerepet, mint a rák, inzulinrezisztencia, idegi leépülés, testmozgás utáni regenerálódás, terméketlenség.
Jó hatással lehet az ízületekre, amivel megőrizhetjük a mozgékonyságunkat, hatással lehet a szívre, a szemre, vérnyomásra és még néhány bőrprobléma is elhárítható a segítségével.

Az omega 3 többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik a gyulladást okozó sejtek számát, segítenek megelőzni az érelmeszesedést, segítik az inzulin hatását, csökkentik a vérzsír szintjét és a vérnyomást. Kedvező hatást fejtenek ki a vérlemezkék tapadásának csökkentése és az értágító hatású anyagok megemelkedett szintje révén.
A hatékony agyműködés feltétele, hogy megfelelő mennyiségű omega 3-t fogyasszunk. A koncentráció, a jó memória, a jókedv és jó hangulat, az éles és gyors agyműködés, gondolkodás megfelelő omega 3 mennyiség nélkül lehetetlen.

Az omega 3 zsírsav csökkenti a vérrög kialakulásának kockázatát azáltal, hogy gátolja a véralvadást elősegítő faktorokat. Növeli a véralvadási időt, gátolja a vérlemezkék összecsapódását, és csökkenti a vér viszkozítását.
Védi az érfalakat az érelmeszesedéstől, segíti a gyulladásos típusú betegségek gyógyulását, segít a szív és érrendszeri megbetegedések, és a szívritmuszavar kialakulásának megelőzésében, hatására csökken a szívinfarktus bekövetkezésének kockázata.

Az omega 3 zsírsavaknak szerepük van a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében, az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert.

Az omega 3 zsírsavaknak számos hasznos tulajdonsága van, ami segít az egészségünk megőrzésében.
Az omega 3 megőrzi az ízületek és kötőszövetek egészségét azzal, hogy csökkenti a gyulladásokat, és hidratáltan tartja a szöveteket.

Az ingerületátvitel támogatásával segíti elő agyműködésünket. Az omega-3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől folyékonyak, rugalmasak, hajlékonyak és átjárhatóak az idegsejt membránok.
Az omega 3 zsírsavak építik fel az agy szürkeállományának nagy részét, és az agy táplálékául is szolgálnak.


A kismamákban segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását. A csecsemőkben szerepe van a megfelelő látásélesség és szellemi fejlődés kialakításában.


Részt vesznek a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében, és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert.


A koleszterin-és trigliceridszint csökkentésével járulnak hozzá a szív-és érrendszer egészségéhez.
Az esszenciális zsírsavak meglepő módon csökkentik az izmok lebomlását, csillapítják a gyulladást, elősegítik az izomtömeg növekedést, felgyorsítják a regenerálódást, támogatják az optimális hormontermelést, elősegítik a kötőszövetek és az ízületek egészségét.

Az omega 3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az agyban lévő idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban. Serkentik a gondolkodásért és értelmi képességekért felelős agy területek működését, ami a koncentráló képesség javulásához vezet.

1995-ben először fogalmazták meg amerikai kutatók, hogy az omega 3 hiánynak szerepe lehet a depresszió, a mániás depresszió és a szülés utáni depresszió kialakulásában.

Táplálkozásunkban az omega 3 és az omega 6 zsírsavak aránya elődeinkhez képest megváltozott az 1:1 helyes aránytól az 1:20 arányhoz közelít, ami számos betegség okozója lehet.

Az agysejtek egymás közti összehangolt kommunikációja DHA-ból és EPA-ból felépülő membránokon és receptorokon keresztül történik. Az omega 3 hiánya esetén ezek a sejtelemek a rugalmatlanabb omega 6-ból épülnek fel, ezért az idegsejtek és az agy működése károsodik.


A szülés utáni depresszió összefüggésben áll azzal, hogy az anya szervezetében drámaian lecsökken az omega 3 tartalom, mivel a magzat és a csecsemő agyának fejlődéséhez az anya az egyetlen forrás, számos bizonyíték áll rendelkezésre.
A gyerekek akiknek a szervezetük rendszeresen jut omega 3 zsírsavakhoz, jobbak a feladatmegoldó és problémamegoldó képességeik, számukra 14 éves korig fontos az optimális bevitel, mivel az agy eddig a korig fejlődik a legnagyobb mértékben.


Az omega 3 nélkülözhetetlen a szervezetünk egészséges sejtműködéséhez, testünk sejtjeinek alkotóeleme és fontos hormonok forrása is, pozitív hatásait sejtszinten fejti ki, és a hormonok működését is jó irányba befolyásolja.
Az omega 3 zsírsavak építik fel az agy szürkeállományának nagy részét, és az agy táplálékául is szolgálnak.
A kutatók szerint azokban az országokban ahol sok halat esznek, kevés depressziós ember van. A kutatások végül arra az eredményre jutottak, hogy az embereknek számos problémája, mint a rossz hangulat, ízületi gyulladás, immunrendszeri betegségek, depresszió és a sokszor halálos kimenetelű infarktus is részben annak köszönhető,hogy nem fogyasztanak elegendő omega 3 zsírsavat.

A test minden sejtjében kedvező változások indulnak el az omega 3 fogyasztásának hatására. Számos egymással nem közvetlen kapcsolatban lévő szervben és testrészben is tapasztalhatjuk a pozitív hatásokat, mint a szív, vérerek, ízületek, bőr és a szemekben is.


Az omega 3 hiánya szervezetünkben számos betegség okozója lehet. A szervezetnek nélkülözhetetlen omega 3 EPA és DHA többszörösen telítetlen zsírsavak forrása a hideg vízi mélytengeri halak húsában található, melyekből ritkán fogyasztunk.


Legegyszerűbben halolaj készítménnyel pótolhatjuk hazai körülmények között a szervezetünk számára szükséges omega 3 mennyiséget.
A halolajak között is vannak különbségek. Minél magasabb az EPA és DHA értékek annál jobb, de nem csak ez számít. Nagyon fontos a készítmény tisztasága, hogy a halakban található nehézfémektől és mérgező anyagoktól a nemzetközi standardok alapján legyen megtisztítva.


Egyoldalú táplálkozásunknak köszönhetően az omega 3 zsírsavakból alig fogyasztunk, de étrendünk nagy mennyiségben tartalmaz magas omega 6 tartalmú állati zsírokat és hidrogénezett növényi olajokat, ezért fontos, hogy omega 3-al egészítsük ki étrendünket.

Omega 3 vásárlásakor semmiképpen ne az ár legyen a döntő szempont, hanem a készítmény hatóanyag tartalma. A többszörösen telítetlen zsírsavak főként a hideg vízi, mélytengeri halak húsában találhatóak, ezek tartalmazzák a szervezetünknek nélkülözhetetlen omega 3 EPA és DHA zsírsavakat, melyeket alig fogyasztunk.


A szervezetünk számára szükséges omega 3 mennyiséget a legegyszerűbben halolaj készítménnyel pótolhatjuk. A választásnál figyeljünk az alapanyag származási helyére, a gyenge minőségű olcsó halból készített termékek, nem produkálják a kívánt hatást, de a megavasodott halolaj ártalmas lehet az egészségre. Az avas készítmény gyulladásgeneráló hatású és különböző mellékhatásai is lehetnek.


A tenyészetekből származó halakból kivont olajokat kerülni kell. A vadhalászatból származó hideg vízi, mélytengeri halak a legjobb alapanyagok. A halolaj stabilitásától függ a hatékonysága, amit a halolajban lévő természetes sejtvédő antioxidánsok és a természetes E vitamin, a gamma delta és alfa tokoferol biztosít.

A hatékonyságát a gyártási folyamat garantálja, ha préseléssel vonják ki a halolajat és semmilyen szintetikus anyagot vagy savat nem használnak az előállítás folyamán, akkor megőrzi az értékes természetes antioxidánsokat.
Minél magasabb az EPA és DHA értéke a készítménynek annál jobb, de a tisztasága is nagyon fontos, hogy a nemzetközi standardok szerint legyen megtisztítva a halakban található nehézfémektől és mérgező anyagoktól is.

 

Fény, hő, levegő és fémek hatására minden esszenciális zsírsav gyorsan lebomlik.


Pozitív táplálkozástani hatása miatt az aktív életmódot folytatók gyakran szednek esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítőket, hogy pótolják a táplálkozási hiányosságokat és elősegítsék az optimális teljesítmény és egészségi állapot elérését.


Az omega 3 megőrzi az ízületek és kötőszövetek egészségét azzal, hogy csökkenti a gyulladásokat, és hidratáltan tartja a szöveteket.


Az ingerületátvitel támogatásával segíti elő agyműködésünket. Az omega-3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől folyékonyak, rugalmasak, hajlékonyak és átjárhatóak az idegsejt membránok.


A koleszterin-és trigliceridszint csökkentésével járulnak hozzá a szív-és érrendszer egészségéhez.
Az esszenciális zsírsavak meglepő módon csökkentik az izmok lebomlását, csillapítják a gyulladást, elősegítik az izomtömeg növekedést, felgyorsítják a regenerálódást, támogatják az optimális hormontermelést, elősegítik a kötőszövetek és az ízületek egészségét.


A jó látáshoz a szem retinájának különösen fontos az omega 3 zsírsavak amelyek javítják a szem hajszálereinek a vérellátását, és a szív ereinek is jót tesznek.
A szívbetegségek esélyét csökkentik az omega 3 zsírsavak. Alacsonyan tartják a triglicerid szintet, csökkentik a magas vérnyomást, segítenek abban, hogy az erek megőrízzék rugalmasságukat, és védik őket a gyulladásoktól, elősegítik a jó vérkeringést.


Az omega 3 zsírsavak építik fel az agy szürkeállományának nagy részét, és az agy táplálékául is szolgálnak.

A hirtelen megnőtt szív és érrendszeri eredetű halálozás okát
kutatva figyeltek fel a tudósok arra, hogy ahol szinte csak
tengeri állatokat fogyasztanak, mint az eszkimók, körükben ezek
a betegségek alig fordulnak elő.

Ezzel rámutattak, hogy az omega 3 esszenciális zsírsav a szervezet
normális működéséhez nélkülözhetetlen. A hatvanas hetvenes évek
epidemiológiai kutatásából már az is kiderült, hogy ahol magas a
szív és érrendszeri halálozás, ott gyakori a depresszió, és ahol
több halat fogyasztanak ott alacsony a szív és érrendszeri halálozás
és igen ritka a depresszió előfordulása.

1995-ben először fogalmazták meg amerikai kutatók, hogy az omega 3
hiánynak szerepe lehet a depresszió, a mániás depresszió és a szülés
utáni depresszió kialakulásában. Táplálkozásunkban az omega 3 és az
omega 6 zsírsavak aránya elődeinkhez képest megváltozott az 1:1 helyes
aránytól az 1:20 arányhoz közelít, ami számos betegség okozója lehet.

Az agysejtek egymás közti összehangolt kommunikációja DHA-ból és
EPA-ból felépülő membránokon és receptorokon keresztül történik.
Az omega 3 hiánya esetén ezek a sejtelemek a rugalmatlanabb
omega 6-ból épülnek fel, ezért az idegsejtek és az agy működése
károsodik.

A szülés utáni depresszió összefüggésben áll azzal, hogy az anya
szervezetében drámaian lecsökken az omega 3 tartalom, mivel a magzat
és a csecsemő agyának fejlődéséhez az anya az egyetlen forrás,
számos bizonyíték áll rendelkezésre.

bioegeszseg 2014.05.08. 21:31

Omega 3 zsírsavak

A omega 3 elnevezés a zsírsavak egy egész családjára utal.
A növényekben található omega 3 zsírsav a leggyakrabban
alfa-linolénsavat tartalmaz, amely biológiailag kevésbé
aktív, ahhoz, hogy előnyös hatást érjünk el vele,
szervezetünknek át kell alakítania más omega 3 zsírsavakká,
EPA-vá és DHA-vá, ez a folyamat nem hatékony, csupán csak
kis részét képes átalakítani a szervezetünk.

Érdemes több omega 3 zsírsavat ennünk, mert szervezetünk
akkor működik optimálisan, ha az omega 3 és az omega 6
zsírsavakat megfelelő arányban vesszük magunkhoz.
Az omega 3 zsírsavakhoz nehezebb hozzájutni, míg az
omega 6 zsírsavakat széles körben alkalmazzák, mivel ezek
olcsó olajok az élelmiszeriparban.

A lakosság nagy része elég sok omega 6 zsírsavhoz jut az
étrend által, és jóval kevesebb omega 3-hoz. Szervezetünkben
eltérő, ám egymást kiegészítő szerepük van.A lakosság
jelentős része fordul a halolaj kiegészítők felé, hogy
általános egészségi állapotát és teljesítményét javítsa.

A halolaj fő előnye, hogy ALA-t, és emellett nagy mennyiségű
EPA-t és DHA-t tartalmaz.

Az omega 3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezetünk
egészséges működéséhez.A sejtek alkotóeleme és fontos
hormonok forrása is.

Pozitív hatásait sejtszinten fejti ki, és a hormonok
működését is jó irányba befolyásolja.

Omega 3 zsírsav fogyasztását követően javul a sejtmembrán
rugalamassága, ezáltal számos sejten belül lejátszódó
folyamat is, mint például az enzim és receptor aktivítás,
ionáramlás.

Az alapvető sejtszintű folyamatok rendkívül fontosak
szervezetünk egészséges működéséhez is.

Előnyösen befolyásolja a szem látóhártya, az agysejtek,
idegsejtek, és az immunrendszer normális működését.
Védi az érfalakat az érelmeszesedéstől, segíti a
gyulladásos típusú betegségek gyógyulását.csökkenti a
vérrög kialakulásának a kockázatát azáltal, hogy gátolja
a véralvadást elősegítő faktorokat.

Segít csökkenteni a szervezeten belüli omega 6 túlsúlyt,
enyhítve az emiatt kialakult betegségek tüneteit.

Az omega 3 zsírsav a keringésen keresztül számos jótékony
hatást fejt ki, fogyasztásának hatására a test minden
sejtjében kedvező változások indulnak el.

 

A csontok sűrűségének csökkenése, a törékenyebb csontok
kialakulása sok menopausán átesett nő, és idősebb férfi
életminőségét rontja. Az omega 3 zsírsavak a csontritkuláson
is segíthetnek. A legújabb kutatások szerint a zsírsavak
kulcsfontosságú szerepet játszanak a csontok újratermelődésében,
a csontjaink élő szövetek.

Egyes omega 6 eicosanoidok épp ellenkezőleg hatnak a csontokra.
Alacsony vagy normális mennyiségben elősegítik az új csont
kialakulását, de ha túl sok az eicosanoid a vérben, a csont
újratermelődése lelassul, ilyenkor az omega 3 zsírsavak jótékony
hatást fejthetnek ki, azáltal, hogy az omega 6 termelődését
normális, ártalmatlan szinten tartják.

A kutatók szerint az omega 3 zsírsavak azáltal is megakadályozzák
a csontritkulást, hogy elősegítik egy inzulinszerű növekedési
hormon kiválasztódását. Ez a hormon segíti a csontok növekedését
és újratermelődését, idős korban azonban lecsökken a működése.
Amikor a csontokat lebontó folyamat meghaladja a csontok
felépítését, akkor csontritkulás alakulhat ki.

Dr. Watkins szerint az antioxidáns tápanyagok, különösen az
E vitamin szükségesek ahhoz, hogy megvédjék a csontokat és a
porc szöveteket a túl sok omega 6 eicosanoid okozta gyulladásoktól.

Az omega 3 fogyasztásának hatására a test minden sejtjében kedvező
változások indulnak el. Számos egymással nem közvetlen kapcsolatban
lévő szervben vagy testrészben is tapasztalhatjuk a pozitív hatásokat.

Az omega 3 úgy vesz részt a sejtműködésben, hogy beépül a sejthártyába,
rugalmasabbá teszi azt, így segíti az összes szervrendszer egészséges
működését.

Az omega 3 fogyasztását követően javul a sejtmembrán rugalmassága, és
a sejten belül lejátszódó folyamat is, az alapvető sejtszintű folyamatok
rendkívül fontosak szervezetünk egészséges működéséhez.

Az omega 3 csökkenti a vérrög kialakulásának kockázatát azáltal, hogy
gátolja a véralvadást elősegítő faktorokat. Növeli a véralvadási időt,
gátolja a vérlemezkék összecsapódását, és csökkenti a vér viszkozítását.
Védi az érfalakat az érelmeszesedéstől, segíti a gyulladásos típusú
betegségek gyógyulását, segít a szív és érrendszeri megbetgedések, és a
szívritmuszavar kialakulásának megelőzésében, hatására csökken a szív-
infarktus bekövetkezésének kockázata.

Az agy szárazanyag tartalmának 60 százaléka lipidekből áll, nagy
mennyiségben omega 3-6 zsírsavakat tartalmaz. Omega 3 főként hidegvízi
halakban és tengeri herkentyűkben található.

Minden szempontból a hatékony agyműködés feltétele, hogy megfelelő
mennyiségű omega 3-t fogyasszunk. A koncentráció, a jó memória, a
jókedv és jó hangulat, az éles és gyors agyműködés, gondolkodás
megfelelő omega 3 mennyiség nélkül lehetetlen.

Az omega 3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől
rugalmasak, hajlékonyak, átjárhatóak az idegsejt membránok.Több vizsgálat
is kimutatta, hogy depressziós betegek szérumában, vörösvérsejtjeiben
csökkent omega 3 tartalom figyelhető meg a depresszió súlyosságának
mértékében.

Joseph Hibbeln és Norman Salem 1995-ben azt bizonygatták, hogy különböző
társadalmakban megfigyelhető magas depressziógyakoriság a csökkent
halfogyasztással áll kapcsolatban. Rámutattak, hogy Tajvanon vagy Hong
Kongban 10-szer ritkább a depresszió, mint az USA-ban. Japán halász-
falvakban pszichiátriai vizsgálatokkal egyetlen depresszióst sem sikerült
találni. A depresszió ma már az egyik legjobb előrejelzése az infarktusnak,
képtelenségnek tűnik, az omega 3 egyaránt csökkenti a koleszterinszintet és
a depressziót is.

A szülés utáni depresszió sokkal gyakoribb azokban az országokban, ahol
alacsony a halfogyasztás, az anyák omega 3 szintje alacsonyabb.Az agy
fejlődéséhez nélkülözhetetlen omega 3-t a magzat kivonja az anyából. Az anya
DHA szintje a felére esik le a terhesség alatt, és még a szülés utáni 26.
hétre sem áll vissza az eredeti szintre. Az omega 3 zsírsavak biztonságosak
és hasznosak terhesség és szoptatás alatt.

Ha agyunk megkapja a szükséges omega 3 mennyiséget, életminőségünk is
megváltozik. A jó memória, a gyors gondolkodás, a fokozottabb odafigyelési
képesség, a pozitív hangulat hatással van gondolatainkra, tetteinkre és a
munkánkra is.

Szervezetünkben kétféle nagy zsírcsoport található, a
telített zsírok, melyek a bőr alatti zsírraktárakban
találhatók, ilyen zsír a disznózsír és a vaj.A másik
csoport az esszenciális, amit a szervezet nem képes elő-
állítani,a többszörösen telítetlen zsírsavak, az omega3
és omega6 zsírsavak, lipidek.

Az esszenciális zsírsavak alkotják a sejtek falát, a sejt-
membránokat, amelyek lehetővé teszik a tápanyagok és
információt hordozó molekulák felvételét és leadását.
Az omega 3 lipidek közül nagy jelentőségű a DHA és EPA,
az omega 6-nak az AA változata a legfontosabb, az agy
szárazanyag tartalmának 60%-a DHA és AA.

Az omega 3 hiányos táplálkozás olyan agyműködési zavarokhoz
vezet, amelyek rontják a stresszel, veszteségekkel való
megküzdés hatékonyságát, az így kialakuló tehetetlen állapot
vezet a depresszióhoz.

 

Az omega 3 zsírsavaknak számos hasznos tulajdonsága van ami segít az
egészségünk megőrzésében.

Megtapasztalhatjuk az omega 3 zsírsavak egészségünkre kifejtett
pozitív hatásait, ha hetente legalább egy alkalommal fogyasztunk
tengeri halból vagy busából készült ételeket,és a sütéshez,
főzéshez használt napraforgóolaj kétharmadát szójaolajjal,
repceolajjal helyettesítjük, amelyek linolénsavban gazdag olajfélék.

Az omega-3 azáltal vesz részt a sejtműködésben, hogy beépül a
sejthártyába, és rugalmasabbá teszi azt, így segítve az összes
szervrendszer egészséges működését.

Az omega 3 zsírsavaknak szerepük van a zsírok szállításában, a
gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében, és az immunrendszerre
kifejtett jótékony hatásuk is ismert, részt vesznek az idegrendszer
és a sejthártyák felépítésében.

A depresszióra kifejtett jótékony hatását a kutatók azzal magyarázzák,
hogy az omega 3 hiány az agyműködés zavarát okozza, ami csökkenti a
stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet, ami egy tehetetlen
állapot kialakulásán keresztül vezet depresszióhoz.

A gyerekek akiknek a szervezetük rendszeresen jut omega 3 zsírsavakhoz,
jobbak a feladatmegoldó és problémamegoldó képességeik, számukra 14 éves
korig fontos az optimális bevitel, mivel az agy eddig a korig fejlődik a
legnagyobb mértékben.

Az omega 3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az agyban lévő idegsejtek
közötti kommunikációs folyamatokban. Serkentik a gondolkodásért és értelmi
képességekért felelős agy területek működését, ami a koncentráló képesség
javulásához vezet.

Az omega 3 nélkülözhetetlen a szervezetünk egészséges sejtműködéséhez,
testünk sejtjeinek alkotóeleme és fontos hormonok forrása is, pozitív
hatásait sejtszinten fejti ki, és a hormonok működését is jó irányba
befolyásolja, ezzel egészségügyi problémáink jó részét alapjaiban oldhatja
meg.

Az esszenciális zsírsavak az omega 3, és omega 6, melyek minden sejt
számára esszenciálisak és kritikus szerepet játszanak az immun, a szív
és ér, és az idegrendszer működésében. Testünk nem képes előállításukra,
ezért étkezéssel vagy kiegészítők használatával kell biztosítani
bevitelüket. Mindennapi ételeink nem tartalmaznak elegendő esszenciális
zsírsavat.

A zsírsavak omega 3 családja a sötét leveles zöldségekben, a dióban, a
lenmagban a lenmagolajban, hidegvízi halfajtákban, mint a lazac, tonhal,
pisztráng, óriási laposhal és szardíniában egyaránt előfordul.

Az omega 6 zsírsavak elsősorban zöldségek olajában található meg, mint a
szójabab, kukorica, és a sáfrány.

Fény, hő, levegő és fémek hatására minden esszenciális zsírsav gyorsan
lebomlik.

Pozitív táplálkozástani hatása van, az aktív életmódot folytatók gyakran
szednek esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítőket, hogy pótolják
a táplálkozási hiányosságokat és elősegítsék az optimális teljesítmény és
egészségi állapot elérését.

Megőrzi az ízületek és kötőszövetek egészségét azzal, hogy csökkenti a
gyulladásokat, és hidratáltan tartja a szöveteket.
Az ingerületátvitel támogatásával segíti elő agyműködésünket.
Az omega-3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől
folyékonyak, rugalmasak, hajlékonyak és átjárhatóak az idegsejt membránok.
A koleszterin-és trigliceridszint csökkentésével járulnak hozzá a szív-és
érrendszer egészségéhez.

Az esszenciális zsírsavak meglepő módon csökkentik az izmok lebomlását,
csillapítják a gyulladást, elősegítik az izomtömeg növekedést, felgyorsítják
a regenerálódást, támogatják az optimális hormontermelést, elősegítik a
kötőszövetek és az ízületek egészségét.

A depresszióra kifejtett jótékony hatását a kutatók azzal magyarázzák, hogy
az omega-3 hiány, az agyműködés olyan zavarát okozza, amely csökkenti a
stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet, ami egy tehetetlen állapot
kialakulásán keresztül vezet depresszióhoz.

A gyermekek számára, körülbelül 14 éves kor eléréséig rendkívül fontos az
optimális bevitel, mivel ezen kor eléréséig fejlődik a gyermekek agya a
legnagyobb mértékben.

A növényekben és az állatokban fellelhető zsírok közül,
az omega 3 zsírsavak, és az omega 6 zsírsavak, amelyhez
a szervezetünknek feltétlenül hozzá kell jutni.Ezt a
kettő alapvető zsírsavat, táplálkozásunkból nem hagyhatjuk
ki, mert annak az egészségünk látja kárát.

Egészségünkre gyakorolt előnyös tulajdonságainak szerepét
kutatások sora támasztja alá.

A szívbetegségek esélyét csökkentik az omega 3 zsírsavak.
Alacsonyan tartják a triglicerid szintet, csökkentik a
magas vérnyomást, segítenek abban, hogy az erek megőrízzék
rugalmaságukat, és védik őket a gyulladásoktól, elősegítik
a jó vérkeringést.

Természetes gyulladáscsökkentők, megelőzik enyhítik a
betegségek tüneteit, mint az asztma, ízületi gyulladás.

A jó látáshoz a szem retinájának különösen fontos az omega 3
zsírsavak amelyek javítják a szem hajszálereinek a
vérellátását, és a szív ereinek is jót tesznek.

Az omega 3 zsírsavak építik fel az agy szürkeállományának
nagy részét, és az agy táplálékául is szolgálnak.

A kutatók szerint azokban az országokban ahol sok halat
esznek, kevés depressziós ember van.

A kutatások végül arra az eredményre jutottak, hogy az
embereknek számos problémája, mint a rossz hangulat, ízületi
gyulladás, immunrendszeri betegségek, depresszió és a sokszor
halálos kimenetelű infarktus is részben annak köszönhető,
hogy nem fogyasztanak elegendő omega 3 zsírsavat.

Az észak-atlanti halaknak természetes módon magas a különleges, hosszú láncú
egyszeresen telítetlen zsírsav tartalma (MUFA). Ezek a zsírsavak az okozói
annak, hogy miért nem lehet Omega-3 olajat koncentrálni az észak-atlanti
halakból, mint a lazac.

Az itt található halak Omega-3 tartalma kisebb, mint a Csendes-Óceánban és
Dél-Amerika partjainál található halaké, a lazacoknak van pár többlet pozitív
hatása, mely alátámaszthatja, hogy miért hasznosulnak jobban az ebből származó
Omega-3 zsírsavak, mint a 18/12-es olajokból származók és miért biztosítanak
jobb szív- és érrendszeri pozitív egészségügyi hatásokat.

Egy friss, 2011 májusában publikált tanulmány igazolja, hogy ezek a hosszú
láncú MUFA-k:

Csökkentik a gyulladást elősegítő Omega-6 zsírsavak, Arachidonic Acid (AA)
szintjét.

Növelik az Omega-3 zsírsavak felvételének és a sejtbeli értékek szintjét.

Drámai mértékben javítják az Omega-3 / Omega-6 arányt.

Csökkentik a plazma glükóz szintet, ami fontos a kettes típusú diabétesz
megelőzéséhez és előnyös mindkét típusú diabéteszben szenvedőknek.

Növelik az inzulin rezisztenciát.

Csökkentik a teljes koleszterin és a triglicerid szintet is.

Friss halból származó,ténylegesen finomítatlan Omega-3 olaj, a
A NOR-OIL Szűz Lazacolaj a világpiacon az első. Az olaj a hal kifogásától
számított 75 percen belül kinyerésre kerül.

Egy finomítatlan olaj nincs kitéve a tárolásból fakadó terhelésnek, hő vagy
egyéb finomítási eljárásoknak, melyek eltávolítják a vitaminokat, ásványi
anyagokat, antioxidánsokat vagy más hasznos lipid frakciókat, melyek
szinergikus egészségügyi előnyöket eredményeznek, úgy, mint ahogy a friss,
nyers halban.

Kevesebb omega-3, de jobb egészségügyi hatást, mutattak ki a vizsgálatok ,a
finomítatlan olajok gyorsabban és hatékonyabban szívódnak fel a szervezetünkben.
A finomítatlan lazacolaj 2-9-szer hatékonyabb, mint a finomított Omega-3 vagy
a tőkehalmáj olaj.

Egy 2006-ban publikált norvég tanulmány összehasonlította a párolt lazacot a
tőkehalmáj olajjal (CLO) és az EPA-DHA Omega-3 zsírsavak felszívódását.

A párolt lazacból származó EPA-DHA mennyiség napi mindössze 1,2 g volt, míg
a finomított tőkehalmáj olajból származó EPA-DHA mennyisége napi 3 g.
A vérben mért EPA-DHA értékek a párolt lazac esetében szignifikánsan magasabbak
voltak, annak ellenére, hogy a tőkehalmáj olajban az EPA-DHA érték 2,5
magasabb volt.

Egy olasz tanulmány hasonló eredményeket állapított meg. Gyakorlatilag 2-9-szer
nagyobb dózist kell a finomított és koncentrált Omega-3 kapszulából elfogyasztanunk,
hogy hasonló értékeket mérhessünk a vérben, mint a kíméletesen párolt lazac
fogyasztása esetén.

A DHA-t és EPA-t jellemző szív- és érrendszeri pozitív hatásokat mutattak ki a
kutatások.A növényi zsírok általában ALA-t tartalmaznak,amelyeket a szervezetnek
kell átalakítania DHA-vá, így kevésbé tekinthetők hatásosnak.
A DHA-t és az EPA-t a tengerekben élő mikroalgák állítják elő. Ezeket a halak
elfogyasztják és felhalmozzák szervezetükben.

Az elsődleges forrásuk az EPA és DHA a hidegvízi halfajtákban található bőséges
mennyiségben. A lazacban, a heringben, a makrélában, a szardellában és a
szardíniában.Ezekből a halakból származó olaj körülbelül kétszer annyi omega-3,
mint omega-6 zsírsavat tartalmaz.A tonhal szintén tartalmaz omega-3-t,de kisebb
arányban.

A halak értékes forrásai az omega-3 zsírsavaknak, azokat nem maguk állítják elő
hanem a táplálékul szolgáló algákból és planktonokból nyerik.

A növényi olajok másodlagos források, a len hatszor annyi omega-3-t tartalmaz,
mint a legtöbb halolaj.A mikroalgák gazdag DHA források és kereskedelmi
méretekben tenyészthetők bioreaktorokban.Vegetarianusok számára is elfogadható
DHA forrás.A tengeri moszat, a barna alga olaja EPA-t tartalmaz.

A zsírsavak az élelmiszerrel elfogyasztott zsírok és olajok lebontási termékei.

A telítetlen zsírsavakat, néhány kívételtől eltekintve a szervezet nem tudja
előállítani, ezért a napi szükséglet biztosításához nélkülözhetetlen táplálék
formájában vagy étrendkiegészítővel történő bevitelük.

Omega-3 zsírsavak, többszörösen telítetlen zsírsavak,közéjük tartozik a
az ALA linolénsav, az EPA eikozapentaénsav és a DHA dokozahexaénsav.

Ezek a zsírsavak az emberiség táplálkozásában mindig is jelen voltak,
esszenciális zsírsavak, biológiai folymatokban betöltött értékes szerepükkel
egyre több kutatás foglalkozik.

Az omega-3 zsírsavaknak sok hasznos tulajdonsága van,mely segít az egészségünk
megőrzésében.

A kismamákban segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását.

A csecsemőkben szerepe van a látásélesség és szellemi fejlődés kialakításában.

Mérséklik a vér koleszterinszintjét,ezzel együtt csökken az érelmeszesedés és
szívinfarktus kialakulásának kockázata is.

A zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében vesznek
részt, az iderendszer és a sejthártyák felépítésében van fontos szerepük.

A legújabb kutatási eredmények szerint, azoknak a gyerekeknek,akik rendszeresen
jutnak omega-3 zsírsavakhoz,a feladatmegoldó és problémamegoldó képességük
javult,gyorsabban értették meg a feladatokat,és javultak az iskolai eredményeik.

A gyermekek számára, 14 éves kor eléréséig rendkívül fontos az optimális bevitel,
mivel eddig fejlődik a gyermekek agya a legnagyobb mértékben.

Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az agyban lévő idegsejtek
közötti kommunikációs folyamatokban,serkentik a gondolkodásért és értelmi
képességért felelős agy területek működését.

Jelentős mennyiségben a tengeri halakban fordulnak elő, az édesvízi halfajtákban
nem találhatóak meg.