Egészségünket védő omega 3 zsírsav

2017.jan.27.
Írta: bioegeszseg Szólj hozzá!

Omega 3 zsírsav fogyasztása az általános egészség javításához

Számos kutatás hívta fel a figyelmet az omega 3 zsírsavak fogyasztásának fontosságára.

omega_3-6.jpg

A kor előrehaladtával merevebbé válnak az érfalak, megnő a vér koleszterin szintje, magasabb lesz a vérnyomás is. Idővel a szív gyengébb lesz. Az omega 3 zsírsavak segítenek fenntartani a szív egészséges működését. Alacsonyan tartják a triglicerid szintet, csökkentik a magas vérnyomást, segítenek megőrizni az erek rugalmasságát, védik őket a gyulladásoktól, elősegítik a jó vérkeringést.

A jó látáshoz, a szem retinájának különösen fontos az omega 3 zsírsav, mely javítja a szem hajszálereinek vérellátását, és jót tesz a szív ereinek is. Az omega 3 zsírsavak a keringésen keresztül számos jótékony hatást fejtenek ki, fogyasztásuk hatására a test minden sejtjében kedvező változások indulnak el.

Az étrend által a lakosság nagy része elég sok omega 6 zsírsavhoz jut, omega 3 zsírsavat alig fogyaszt, ezért sokan fordulnak a halolaj kiegészítőkhöz, hogy általános egészségi állapotukat és teljesítményüket javítsák. A halolaj nagy előnye , hogy ALA-t és emellett nagy mennyiségű EPA-t és DHA-t tartalmaz.

Omega 3 zsírsavak a csontritkuláson is segíthetnek

A legújabb kutatások szerint a zsírsavak kulcsfontosságú szerepet játszanak a csontok újratermelődésében.

Egyes omega 6 eicosanoidok épp ellenkezőleg hatnak a csontokra. Alacsony vagy normális mennyiségben elősegítik az új csont kialakulását, de ha túl sok az eicosanoid a vérben, a csont újratermelődése lelassul, ilyenkor az omega 3 zsírsavak jótékony hatást fejthetnek ki, azáltal, hogy az omega 6 termelődését normális, ártalmatlan szinten tartják.

orvos_csont.jpg

A kutatók szerint az omega 3 zsírsavak azáltal is megakadályozzák a csontritkulást, hogy elősegítik egy inzulinszerű növekedési hormon kiválasztódását. Ez a hormon segíti a csontok növekedését és újratermelődését, idős korban azonban lecsökken a működése. Amikor a csontokat lebontó folyamat meghaladja a csontok felépítését, akkor csontritkulás alakulhat ki.

Dr. Watkins szerint az antioxidáns tápanyagok, különösen az E vitamin szükségesek ahhoz, hogy megvédjék a csontokat és a porc szöveteket a túl sok omega 6 eicosanoid okozta gyulladásoktól.

Omega 3 zsírsavak lassítják az emlékezet romlását

A Franciaországban és Hollandiában végzett kutatások arra hívták fel a figyelmet, hogy a halakban található zsírsavak lassíthatják az emlékezet romlását.

Az omega 3 kapszula szedése a szellemi tevékenységet végzők számára hasznos lehet. Az omega 3 zsírsavak kedvező hatásai a napi 200 mg DHA fogyasztásakor jelentkezhetnek.

halolajomega.jpg

Számos kutatás igazolja a DHA jótékony hatását a szem megfelelő működésének megőrzésére. A DHA enyhíti a gyulladást, fékezheti a sejtek pusztulását, elősegítheti a regenerálódási folyamatokban való részvételt.

Az omega 3 zsírsavak, a DHA és EPA megfelelő szintje védi az anyák és gyermekeik egészségét. Egy vizsgálat, amit 9000 terhes nőből álló csoportban végeztek, azt mutatta, hogy a megfelelő mennyiségű omega 3 fogyasztása 27 %-al csökkentette a koraszülés kockázatát. Az amerikai Harvard Egyetemen folytatott felmérés közvetlen kapcsolatot mutatott ki a terhesség utáni depresszió és a szervezetben lévő omega 3 szintje között..

Az Oxford Egyetemen végzett kutatások egyértelműen rávilágítottak arra, hogy az agyban lévő omega 3 szint kapcsolatban van a gyerekek olvasási képességével.

Omega 3 az alapvető sejtszintű folyamatokban

Az omega 3 úgy vesz részt a sejtműködésben, hogy beépül a sejthártyába, rugalmasabbá teszi azt, így segíti az összes szervrendszer egészséges működését. Az omega 3 fogyasztását követően javul a sejtmembrán rugalmassága, és a sejten belül lejátszódó folyamat is, az alapvető sejtszintű folyamatok rendkívül fontosak szervezetünk egészséges működéséhez.

Az omega 3 csökkenti a vérrög kialakulásának kockázatát azáltal, hogy gátolja a véralvadást elősegítő faktorokat. Növeli a véralvadási időt, gátolja a vérlemezkék összecsapódását, és csökkenti a vér viszkozítását. Védi az érfalakat az érelmeszesedéstől, segíti a gyulladásos típusú betegségek gyógyulását, segít a szív és érrendszeri megbetegedések, és a szívritmuszavar kialakulásának megelőzésében, hatására csökken a szívinfarktus bekövetkezésének kockázata.

20140728ez-zsir-konnyu-etelek-a1.jpg

Az omega 3 fogyasztásának hatására a test minden sejtjében és ezáltal minden szervében is, kedvező változások indulnak el. 

 

Omega 3 kiegészítés táplálkozási hiányosságok pótlására

Az omega 3 pozitív táplálkozástani hatása miatt az aktív életmódot folytatók gyakran szednek esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítőket, hogy pótolják a táplálkozási hiányosságokat és elősegítsék az optimális teljesítmény és egészségi állapot elérését.

Az omega 3 megőrzi az ízületek és kötőszövetek egészségét azzal, hogy csökkenti a gyulladásokat és hidratáltan tartja a szöveteket.

Az ingerületátvitel támogatásával segíti elő agyműködésünket. Az omega 3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme.

idegsejtomega3.jpg

A jó látáshoz a szem retinájának különösen fontos az omega 3 zsírsavak, javítják a szem hajszálereinek a vérellátását, és jót tesznek a szív ereinek is. A szívbetegségek esélyét csökkentik az omega 3 zsírsavak. Alacsonyan tartják a koleszterin szintet, csökkentik a magas vérnyomást, segítenek megőrizni az erek rugalmasságát, védik őket a gyulladásoktól, elősegítik a jó vérkeringést.

Az omega 3 zsírsavak építik fel az agy szürkeállományának nagy részét és az agy táplálékául is szolgálnak. 1995-ben először fogalmazták meg amerikai kutatók, hogy az omega 3 hiánynak szerepe lehet a depresszió, a mániás depresszió és a szülés utáni depresszió kialakulásában.

Az omega-3 zsírsavak kémiája

Az omega-3 zsírsavakat más néven n-3 zsírsavakként is emlegetnek. Ezek az anyagok a telítetlen zsírsavakhoz tartoznak, ami azt jelenti, hogy az utolsó szén-szén kettőskötés telítetlen. Ezekhez a zsírsavakhoz tartoznak a következők: alfa-linolénsav (ALA), eikozapenténsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA). Ezeket a vegyületeket az emberi szervezet nem képes előállítani, de az ALA-ból már képes EPA-t és DHA-t előállítani. Most itt az idő, hogy megvizsgáljuk, hogy szerkezetileg hogyan is néznek ki ezek az omega-3 zsírsavak.

Az alfa-linolénsav 18 szénatomból áll és kettőskötéssel rendelkezik a 9., 12. és 15. szénatomokon. A harmadik kettőskötés (ami a 15. szénatomon van) szén-szén kötés, innen a zsírsav elnevezése.

Hasonlóan néz ki a másik két sav is, azzal a különbséggel, hogy az eikozapentaénsavnak, mely 20 szénatomból áll, a szerkezetében 6 darab kettőskötés van, melyek a 4., 7., 10., 13., 16. és 19. szénatomokon lelhetünk fel.

A dokozahexagénsav (22 szénatom) szintén 6 darab kettőskötéssel rendelkezik, de ezek a 4., 7., 10., 13., 16. és 19. szénatomokon találhatóak. (Azt is fontos megjegyezni, hogy a kettőskötések cisz konfigurációjúak, ami azt jelenti, hogy a két hidrogénatom mindig a kettőskötés ugyanazon oldalán helyezkedik el.

A természetben leggyakrabban e három omega-3 zsírsavon kívül még más változatok is fellelhetőek. Az ALA-val megegyező számú szénatomot, tehát 18-at tartalmaz még a sztearidonsav (STD). 20 szénatommal rendelkezik az EPA-n kívül még a eikozatrién sav (ETE), az eikozatetraénsav (ETA). Szénatomszámuk 22 a DHA-nak és a dokozapentaénsavnak (DPA) is. Ugyanakkor vannak olyan omega-3 zsírsavak is, melyek 24 szénatomból épülnek fel: ezek a tetrakozapentaénsav és a tertakozahexaénsav.

Az omega-3 zsírsavak ajánlott napi bevitele 1,6 gramm/nap férfiak és 1,1 gramm/nap nők esetén. Az utóbbi években terjedt el az élelmiszerek n−3 zsírsavakkal való dúsítása, például n−3-mal dúsított kenyér, majonéz, pizza, joghurt, narancslé, tej és tojás is kapható. Érdemes megvizsgálni, hogy milyen anyagok segítségével tudjuk bevinni a szervezetünkbe ezeket a savakat.

Omega 3 a jó közérzethez

Az omega 3 zsírsavak sok rendellenesség megelőzésében játszanak fontos szerepet, mint a rák, inzulinrezisztencia, idegi leépülés, testmozgás utáni regenerálódás, terméketlenség. Jó hatással lehet az ízületekre, amivel megőrizhetjük a mozgékonyságunkat, hatással lehet a szívre, a szemre, vérnyomásra és még néhány bőrprobléma is elhárítható a segítségével.

fogyas_egeszseg.jpg

Az omega 3 többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik a gyulladást okozó sejtek számát, segítenek megelőzni az érelmeszesedést, segítik az inzulin hatását, csökkentik a vérzsír szintjét és a vérnyomást. Kedvező hatást fejtenek ki a vérlemezkék tapadásának csökkentése és az értágító hatású anyagok megemelkedett szintje révén. A hatékony agyműködés feltétele, hogy megfelelő mennyiségű omega 3-t fogyasszunk. A koncentráció, a jó memória, a jókedv és jó hangulat, az éles és gyors agyműködés, gondolkodás megfelelő omega 3 mennyiség nélkül lehetetlen.

Az omega 3 zsírsav csökkenti a vérrög kialakulásának kockázatát azáltal, hogy gátolja a véralvadást elősegítő faktorokat. Növeli a véralvadási időt, gátolja a vérlemezkék összecsapódását és csökkenti a vér viszkozítását. Védi az érfalakat az érelmeszesedéstől, segíti a gyulladásos típusú betegségek gyógyulását, segít a szív és érrendszeri megbetegedések, és a szívritmuszavar kialakulásának megelőzésében, hatására csökken a szívinfarktus bekövetkezésének kockázata.

A zsírok szállításában, a prosztaglandinok képzésében van szerepük még az omega-3 zsírsavaknak. Fontos kiemelni még, hogy az immunrendszerre is jótékony hatásuk van.

 

Omega-3 zsírsavaknak számos hasznos tulajdonsága van

Az omega 3 zsírsavaknak számos hasznos tulajdonsága van, ami segít az egészségünk megőrzésében. Az omega 3 megőrzi az ízületek és kötőszövetek egészségét azzal, hogy csökkenti a gyulladásokat, és hidratáltan tartja a szöveteket.

Az ingerületátvitel támogatásával segíti elő agyműködésünket. Az omega-3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől folyékonyak, rugalmasak, hajlékonyak és átjárhatóak az idegsejt membránok. Az omega 3 zsírsavak építik fel az agy szürkeállományának nagy részét, és az agy táplálékául is szolgálnak.

A kismamákban segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását. A csecsemőkben szerepe van a megfelelő látásélesség és szellemi fejlődés kialakításában.

Részt vesznek a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében, és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert.

egeszseges_fogyokura_nincs_tiltott_elelmiszer.jpg

A koleszterin- és trigliceridszint csökkentésével járulnak hozzá a szív-és érrendszer egészségéhez. Az esszenciális zsírsavak meglepő módon csökkentik az izmok lebomlását, csillapítják a gyulladást, elősegítik az izomtömeg növekedést, felgyorsítják a regenerálódást, támogatják az optimális hormontermelést, elősegítik a kötőszövetek és az ízületek egészségét.

Omega 3 zsírsavak serkentik az agy területek működését

Az omega 3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az agyban lévő idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban. Serkentik a gondolkodásért és értelmi képességekért felelős agy területek működését, ami a koncentráló képesség javulásához vezet.

1995-ben először fogalmazták meg amerikai kutatók, hogy az omega 3 hiánynak szerepe lehet a depresszió, a mániás depresszió és a szülés utáni depresszió kialakulásában.

Táplálkozásunkban az omega 3 és az omega 6 zsírsavak aránya elődeinkhez képest megváltozott az 1:1 helyes aránytól az 1:20 arányhoz közelít, ami számos betegség okozója lehet.

Az agysejtek egymás közti összehangolt kommunikációja DHA-ból és EPA-ból felépülő membránokon és receptorokon keresztül történik. Az omega 3 hiánya esetén ezek a sejtelemek a rugalmatlanabb omega 6-ból épülnek fel, ezért az idegsejtek és az agy működése károsodik.

terhessegomega3hiany.jpg

A szülés utáni depresszió összefüggésben áll azzal, hogy az anya szervezetében drámaian lecsökken az omega 3 tartalom, mivel a magzat és a csecsemő agyának fejlődéséhez az anya az egyetlen forrás, számos bizonyíték áll rendelkezésre. A gyerekek akiknek a szervezetük rendszeresen jut omega 3 zsírsavakhoz, jobbak a feladatmegoldó és problémamegoldó képességeik, számukra 14 éves korig fontos az optimális bevitel, mivel az agy eddig a korig fejlődik a legnagyobb mértékben.

Az omega 3 nélkülözhetetlen a szervezetünk egészséges sejtműködéséhez, testünk sejtjeinek alkotóeleme és fontos hormonok forrása is, pozitív hatásait sejtszinten fejti ki, és a hormonok működését is jó irányba befolyásolja. Az omega 3 zsírsavak építik fel az agy szürkeállományának nagy részét, és az agy táplálékául is szolgálnak. A kutatók szerint azokban az országokban ahol sok halat esznek, kevés depressziós ember van. A kutatások végül arra az eredményre jutottak, hogy az embereknek számos problémája, mint a rossz hangulat, ízületi gyulladás, immunrendszeri betegségek, depresszió és a sokszor halálos kimenetelű infarktus is részben annak köszönhető, hogy nem fogyasztanak elegendő omega 3 zsírsavat.

Omega 3 zsírsavak pótlása

A test minden sejtjében kedvező változások indulnak el az omega 3 fogyasztásának hatására. Számos egymással nem közvetlen kapcsolatban lévő szervben és testrészben is tapasztalhatjuk a pozitív hatásokat, mint a szív, vérerek, ízületek, bőr és a szemekben is.

Az omega 3 hiánya szervezetünkben számos betegség okozója lehet. A szervezetnek nélkülözhetetlen omega 3 EPA és DHA többszörösen telítetlen zsírsavak forrása a hideg vízi mélytengeri halak húsában található, melyekből ritkán fogyasztunk.

Szervezetünk omega 3 "igényét" legegyszerűbben halolaj készítményekkel tudjuk biztosítani.

halolaj_kapszula.jpg

A halolajak között is vannak különbségek. Az EPA és DHA értékek nagysága mellet fontos a készítmény tisztasága. (A halakban található nehézfémektől és mérgező anyagoktól a nemzetközi standardok alapján legyen megtisztítva).

Egyoldalú táplálkozásunknak köszönhetően az omega 3 zsírsavakból alig fogyasztunk, de étrendünk nagy mennyiségben tartalmaz magas omega 6 tartalmú állati zsírokat és hidrogénezett növényi olajokat, ezért fontos, hogy omega 3-al egészítsük ki étrendünket.

Mire figyeljünk az omega 3 vásárlásakor?

Omega 3 vásárlásakor semmiképpen ne az ár legyen a döntő szempont, hanem a készítmény hatóanyag tartalma. A többszörösen telítetlen zsírsavak főként a hideg vízi, mélytengeri halak húsában találhatóak, ezek tartalmazzák a szervezetünknek nélkülözhetetlen omega 3 EPA és DHA zsírsavakat, melyeket alig fogyasztunk.

A szervezetünk számára szükséges omega 3 mennyiséget a legegyszerűbben halolaj készítménnyel pótolhatjuk. A választásnál figyeljünk az alapanyag származási helyére, a gyenge minőségű olcsó halból készített termékek, nem produkálják a kívánt hatást, de a megavasodott halolaj ártalmas lehet az egészségre. Az avas készítmény gyulladásgeneráló hatású és különböző mellékhatásai is lehetnek.

halolajomega36.jpg

A tenyészetekből származó halakból kivont olajokat kerülni kell. A vadhalászatból származó hideg vízi, mélytengeri halak a legjobb alapanyagok. A halolaj stabilitásától függ a hatékonysága, amit a halolajban lévő természetes sejtvédő antioxidánsok és a természetes E vitamin, a gamma delta és alfa tokoferol biztosít.

A hatékonyságát a gyártási folyamat garantálja, ha préseléssel vonják ki a halolajat és semmilyen szintetikus anyagot vagy savat nem használnak az előállítás folyamán, akkor megőrzi az értékes természetes antioxidánsokat. Minél magasabb az EPA és DHA értéke a készítménynek annál jobb, de a tisztasága is nagyon fontos, hogy a nemzetközi standardok szerint legyen megtisztítva a halakban található nehézfémektől és mérgező anyagoktól is.

Omega 3 fontos szerepe a szervezet biológiai folyamataiban

Fény, hő, levegő és fémek hatására minden esszenciális zsírsav gyorsan lebomlik.

Pozitív táplálkozástani hatása miatt az aktív életmódot folytatók gyakran szednek esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítőket, hogy pótolják a táplálkozási hiányosságokat és elősegítsék az optimális teljesítmény és egészségi állapot elérését.

Az omega 3 megőrzi az ízületek és kötőszövetek egészségét azzal, hogy csökkenti a gyulladásokat, és hidratáltan tartja a szöveteket.

Az ingerületátvitel támogatásával segíti elő agyműködésünket. Az omega-3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől folyékonyak, rugalmasak, hajlékonyak és átjárhatóak az idegsejt membránok.

A koleszterin- és trigliceridszint csökkentésével járulnak hozzá a szív-és érrendszer egészségéhez. Az esszenciális zsírsavak meglepő módon csökkentik az izmok lebomlását, csillapítják a gyulladást, elősegítik az izomtömeg növekedést, felgyorsítják a regenerálódást, támogatják az optimális hormontermelést, elősegítik a kötőszövetek és az ízületek egészségét.

szem_jo_latas_omega.jpg

A jó látáshoz a szem retinájának különösen fontos az omega 3 zsírsavak amelyek javítják a szem hajszálereinek a vérellátását, és a szív ereinek is jót tesznek. A szívbetegségek esélyét csökkentik az omega 3 zsírsavak. Alacsonyan tartják a triglicerid szintet, csökkentik a magas vérnyomást, segítenek abban, hogy az erek megőrízzék rugalmasságukat, és védik őket a gyulladásoktól, elősegítik a jó vérkeringést.

Az omega 3 zsírsavak építik fel az agy szürkeállományának nagy részét, és az agy táplálékául is szolgálnak.

A nélkülözhetetlen omega 3 zsírsavak

A hirtelen megnőtt szív és érrendszeri eredetű halálozás okát kutatva figyeltek fel a tudósok arra, hogy ahol szinte csak tengeri állatokat fogyasztanak, mint az eszkimók, körükben ezek a betegségek alig fordulnak elő.

Ezzel rámutattak, hogy az omega 3 esszenciális zsírsav a szervezet normális működéséhez nélkülözhetetlen. A hatvanas hetvenes évek epidemiológiai kutatásából már az is kiderült, hogy ahol magas a szív és érrendszeri halálozás, ott gyakori a depresszió, és ahol több halat fogyasztanak ott alacsony a szív és érrendszeri halálozás és igen ritka a depresszió előfordulása.

dvitamindoktorno.jpg

1995-ben először fogalmazták meg amerikai kutatók, hogy az omega 3 hiánynak szerepe lehet a depresszió, a mániás depresszió és a szülés utáni depresszió kialakulásában. Táplálkozásunkban az omega 3 és az omega 6 zsírsavak aránya elődeinkhez képest megváltozott az 1:1 helyes aránytól az 1:20 arányhoz közelít, ami számos betegség okozója lehet.

Az agysejtek egymás közti összehangolt kommunikációja DHA-ból és EPA-ból felépülő membránokon és receptorokon keresztül történik. Az omega 3 hiánya esetén ezek a sejtelemek a rugalmatlanabb omega 6-ból épülnek fel, ezért az idegsejtek és az agy működése károsodik.

A szülés utáni depresszió összefüggésben áll azzal, hogy az anya szervezetében lényegesen lecsökken az omega 3 tartalom, mivel a magzat és a csecsemő agyának fejlődéséhez az anya az egyetlen forrás.

Omega 3 zsírsavak

A omega 3 elnevezés a zsírsavak egy egész családjára utal. A növényekben található omega 3 zsírsav a leggyakrabban alfa-linolénsavat tartalmaz, amely biológiailag kevésbé aktív, ahhoz, hogy előnyös hatást érjünk el vele, szervezetünknek át kell alakítania más omega 3 zsírsavakká, EPA-vá és DHA-vá, ez a folyamat nem hatékony, csupán csak kis részét képes átalakítani a szervezetünk.

Érdemes több omega 3 zsírsavat ennünk, mert szervezetünk akkor működik optimálisan, ha az omega 3 és az omega 6 zsírsavakat megfelelő arányban vesszük magunkhoz. Az omega 3 zsírsavakhoz nehezebb hozzájutni, míg az omega 6 zsírsavakat széles körben alkalmazzák, mivel ezek olcsó olajok az élelmiszeriparban.

helytelen_taplalkozas.jpg

A lakosság nagy része elég sok omega 6 zsírsavhoz jut az étrend által, és jóval kevesebb omega 3-hoz. Szervezetünkben eltérő, ám egymást kiegészítő szerepük van. A tudatos és egészségüket megőrizni kívánó vásárlók fordulnak a halolaj kiegészítők felé.

A halolaj fő előnye, hogy ALA-t, és emellett nagy mennyiségű EPA-t és DHA-t tartalmaz.

Omega 3 zsírsav az egészséges élethez

Az omega 3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezetünk egészséges működéséhez. A sejtek alkotóeleme és fontos hormonok forrása is.

Pozitív hatásait már sejtszinten kifejti, és a hormonok működését is kedvezően befolyásolja.

Omega 3 zsírsav fogyasztását követően javul a sejtmembrán rugalmassága, ezáltal számos sejten belül lejátszódó folyamat is, mint például az enzim és receptor aktivítás, ionáramlás.

Az alapvető sejtszintű folyamatok rendkívül fontosak szervezetünk egészséges működéséhez is.

szemomega3.jpg

Előnyösen befolyásolja a szem látóhártya, az agysejtek, idegsejtek, és az immunrendszer normális működését. Védi az érfalakat az érelmeszesedéstől, segíti a gyulladásos típusú betegségek gyógyulását.csökkenti a vérrög kialakulásának a kockázatát azáltal, hogy gátolja a véralvadást elősegítő faktorokat.

Segít csökkenteni a szervezeten belüli omega 6 túlsúlyt, enyhítve az emiatt kialakult betegségek tüneteit.

Az omega 3 zsírsav a keringésen keresztül számos jótékony hatást fejt ki, fogyasztásának hatására a test minden sejtjében kedvező változások indulnak el.

Omega 3 zsírsavak a csontritkulás ellen

A csontok sűrűségének csökkenése, a törékenyebb csontok kialakulása sok menopausán átesett nő, és idősebb férfi életminőségét rontja. Az omega 3 zsírsavak a csontritkuláson is segíthetnek. A legújabb kutatások szerint a zsírsavak kulcsfontosságú szerepet játszanak a csontok újratermelődésében, a csontjaink élő szövetek.

Egyes omega 6 eicosanoidok épp ellenkezőleg hatnak a csontokra. Alacsony vagy normális mennyiségben elősegítik az új csont kialakulását, de ha túl sok az eicosanoid a vérben, a csont újratermelődése lelassul, ilyenkor az omega 3 zsírsavak jótékony hatást fejthetnek ki, azáltal, hogy az omega 6 termelődését normális, ártalmatlan szinten tartják.

csontokkalcium.jpg

A kutatók szerint az omega 3 zsírsavak azáltal is megakadályozzák a csontritkulást, hogy elősegítik egy inzulinszerű növekedési hormon kiválasztódását. Ez a hormon segíti a csontok növekedését és újratermelődését, idős korban azonban lecsökken a működése. Amikor a csontokat lebontó folyamat meghaladja a csontok felépítését, akkor csontritkulás alakulhat ki.

Dr. Watkins szerint az antioxidáns tápanyagok, különösen az E vitamin szükségesek ahhoz, hogy megvédjék a csontokat és a porc szöveteket a túl sok omega 6 eicosanoid okozta gyulladásoktól.

Omega 3 a szívünk egészségéért

Az omega 3 fogyasztásának hatására a test minden sejtjében kedvező változások indulnak el. Számos egymással nem közvetlen kapcsolatban lévő szervben vagy testrészben is tapasztalhatjuk a pozitív hatásokat.

Az omega 3 úgy vesz részt a sejtműködésben, hogy beépül a sejthártyába, rugalmasabbá teszi azt, így segíti az összes szervrendszer egészséges működését.

belso_harmonia.jpg

Az omega 3 fogyasztását követően javul a sejtmembrán rugalmassága, és a sejten belül lejátszódó folyamat is, az alapvető sejtszintű folyamatok rendkívül fontosak szervezetünk egészséges működéséhez.

Az omega 3 csökkenti a vérrög kialakulásának kockázatát azáltal, hogy gátolja a véralvadást elősegítő faktorokat. Növeli a véralvadási időt, gátolja a vérlemezkék összecsapódását, és csökkenti a vér viszkozítását. Védi az érfalakat az érelmeszesedéstől, segíti a gyulladásos típusú betegségek gyógyulását, segít a szív és érrendszeri megbetegedések, és a szívritmuszavar kialakulásának megelőzésében, hatására csökken a szívinfarktus bekövetkezésének kockázata.

Omega 3 és a depresszió

Az agy szárazanyag tartalmának 60 százaléka lipidekből áll, nagy mennyiségben omega 3-6 zsírsavakat tartalmaz. Omega 3 főként hideg égövi tengerekben élő halakban és tengeri herkentyűkben található.

Minden szempontból a hatékony agyműködés feltétele, hogy megfelelő mennyiségű omega 3-t fogyasszunk. A koncentráció, a jó memória, a jókedv és jó hangulat, az éles és gyors agyműködés, gondolkodás megfelelő omega 3 mennyiség nélkül lehetetlen.

Az omega 3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől rugalmasak, hajlékonyak, átjárhatóak az idegsejt membránok.Több vizsgálat is kimutatta, hogy depressziós betegek szérumában, vörösvérsejtjeiben csökkent omega 3 tartalom figyelhető meg a depresszió súlyosságának mértékében.

Joseph Hibbeln és Norman Salem 1995-ben azt bizonygatták, hogy különböző társadalmakban megfigyelhető magas depressziógyakoriság a csökkent halfogyasztással áll kapcsolatban. Rámutattak, hogy Tajvanon vagy Hong Kongban 10-szer ritkább a depresszió, mint az USA-ban. Japán halászfalvakban pszichiátriai vizsgálatokkal egyetlen depresszióst sem sikerült találni. A depresszió ma már az egyik legjobb előrejelzése az infarktusnak, képtelenségnek tűnik, az omega 3 egyaránt csökkenti a koleszterinszintet és a depressziót is.

omega3depresszio.jpg

A szülés utáni depresszió sokkal gyakoribb azokban az országokban, ahol alacsony a halfogyasztás, az édesanyák omega 3 szintje alacsonyabb. Az agy fejlődéséhez nélkülözhetetlen omega 3-t a magzat kivonja az anyából. Az anya DHA szintje a felére esik le a terhesség alatt, és még a szülés utáni 26. hétre sem áll vissza az eredeti szintre. Az omega 3 zsírsavak biztonságosak és hasznosak terhesség és szoptatás alatt.

Ha szerveztünk megkapja a szükséges omega 3 mennyiséget, életminőségünk is megváltozik. A jó memória, a gyors gondolkodás, a fokozottabb odafigyelési képesség, a pozitív hangulat hatással van gondolatainkra, tetteinkre és a munkánkra is.

Omega 3 zsírsavak és a mentális egészség

Szervezetünkben kétféle nagy zsírcsoport található, a telített zsírok, melyek a bőr alatti zsírraktárakban találhatók, ilyen zsír a disznózsír és a vaj.A másik csoport az esszenciális, amit a szervezet nem képes elő- állítani,a többszörösen telítetlen zsírsavak, az omega 3 és omega 6 zsírsavak, lipidek.

etrend_kiegeszito.jpg

Az esszenciális zsírsavak alkotják a sejtek falát, a sejt- membránokat, amelyek lehetővé teszik a tápanyagok és információt hordozó molekulák felvételét és leadását. Az omega 3 lipidek közül nagy jelentőségű a DHA és EPA, az omega 6-nak az AA változata a legfontosabb, az agy szárazanyag tartalmának 60%-a DHA és AA.

Az omega 3 hiányos táplálkozás olyan agyműködési zavarokhoz vezet, amelyek rontják a stresszel, veszteségekkel való megküzdés hatékonyságát, az így kialakuló tehetetlen állapot vezet a depresszióhoz.

Omega 3 pozitív táplálkozástani hatásai

Az esszenciális zsírsavak az omega 3, és omega 6, melyek minden sejt számára esszenciálisak és kritikus szerepet játszanak az immun, a szív és ér, és az idegrendszer működésében. Testünk nem képes előállításukra, ezért étkezéssel vagy kiegészítők használatával kell biztosítani bevitelüket. Mindennapi ételeink nem tartalmaznak elegendő esszenciális zsírsavat.

egeszseges-taplalkozas-omega3.jpg

A zsírsavak omega 3 családja a sötét leveles zöldségekben, a dióban, a lenmagban a lenmagolajban, hidegvízi halfajtákban, mint a lazac, tonhal, pisztráng, óriási laposhal és szardíniában egyaránt előfordul.

Az omega 6 zsírsavak elsősorban zöldségek olajában található meg, mint a szójabab, kukorica, és a sáfrány.

Fény, hő, levegő és fémek hatására az esszenciális zsírsavak rövid idő alatt lebomlanak.

Pozitív táplálkozástani hatása van, az aktív életmódot folytatók gyakran szednek esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítőket, hogy pótolják a táplálkozási hiányosságokat és elősegítsék az optimális teljesítmény és egészségi állapot elérését.

Megőrzi az ízületek és kötőszövetek egészségét azzal, hogy csökkenti a gyulladásokat, és hidratáltan tartja a szöveteket. Az ingerületátvitel támogatásával segíti elő agyműködésünket. Az omega-3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől folyékonyak, rugalmasak, hajlékonyak és átjárhatóak az idegsejt membránok. A koleszterin-és trigliceridszint csökkentésével járulnak hozzá a szív-és érrendszer egészségéhez.

Az esszenciális zsírsavak meglepő módon csökkentik az izmok lebomlását, csillapítják a gyulladást, elősegítik az izomtömeg növekedést, felgyorsítják a regenerálódást, támogatják az optimális hormontermelést, elősegítik a kötőszövetek és az ízületek egészségét.

A depresszióra kifejtett jótékony hatását a kutatók azzal magyarázzák, hogy az omega-3 hiány, az agyműködés olyan zavarát okozza, amely csökkenti a stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet, ami egy tehetetlen állapot kialakulásán keresztül vezet depresszióhoz.

A gyermekek számára, körülbelül 14 éves kor eléréséig rendkívül fontos az optimális bevitel, mivel ezen kor eléréséig fejlődik a gyermekek agya a legnagyobb mértékben.

Omega 3 zsírsavak élettani hatásai

Az omega 3 zsírsavaknak számos hasznos tulajdonsága van ami segít az egészségünk megőrzésében.

Megtapasztalhatjuk az omega 3 zsírsavak egészségünkre kifejtett pozitív hatásait, ha hetente legalább egy alkalommal fogyasztunk tengeri halból vagy busából készült ételeket,és a sütéshez, főzéshez használt napraforgóolaj kétharmadát szójaolajjal, repceolajjal helyettesítjük, amelyek linolénsavban gazdag olajfélék.

Az omega-3 azáltal vesz részt a sejtműködésben, hogy beépül a sejthártyába, és rugalmasabbá teszi azt, így segítve az összes szervrendszer egészséges működését.

Az omega 3 zsírsavaknak szerepük van a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében, és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert, részt vesznek az idegrendszer és a sejthártyák felépítésében.

A depresszióra kifejtett jótékony hatását a kutatók azzal magyarázzák, hogy az omega 3 hiány az agyműködés zavarát okozza, ami csökkenti a stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet, ami egy tehetetlen állapot kialakulásán keresztül vezet depresszióhoz.

energikussag.jpg

A gyerekek akiknek a szervezetük rendszeresen jut omega 3 zsírsavakhoz, jobbak a feladatmegoldó és problémamegoldó képességeik, számukra 14 éves korig fontos az optimális bevitel, mivel az agy eddig a korig fejlődik a legnagyobb mértékben.

Az omega 3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az agyban lévő idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban. Serkentik a gondolkodásért és értelmi képességekért felelős agy területek működését, ami a koncentráló képesség javulásához vezet.

Az omega 3 nélkülözhetetlen a szervezetünk egészséges sejtműködéséhez, testünk sejtjeinek alkotóeleme és fontos hormonok forrása is, pozitív hatásait sejtszinten fejti ki, és a hormonok működését is jó irányba befolyásolja, ezzel egészségügyi problémáink jó részét alapjaiban oldhatja meg.

Omega 3 zsírsavak szerepe az egészségünk megőrzésében

A növényekben és az állatokban fellelhető zsírok közül, az omega 3 zsírsavak, és az omega 6 zsírsavak, amelyhez a szervezetünknek feltétlenül hozzá kell jutni.Ezt a kettő alapvető zsírsavat, táplálkozásunkból nem hagyhatjuk ki, mert annak az egészségünk látja kárát.

Egészségünkre gyakorolt előnyös tulajdonságainak szerepét kutatások sora támasztja alá.

A szívbetegségek esélyét csökkentik az omega 3 zsírsavak. Alacsonyan tartják a triglicerid szintet, csökkentik a magas vérnyomást, segítenek abban, hogy az erek megőrízzék rugalmasságukat, és védik őket a gyulladásoktól, elősegítik a jó vérkeringést.

elegedetteletomega3.jpg

Természetes gyulladáscsökkentők, megelőzik enyhítik a betegségek tüneteit, mint az asztma, ízületi gyulladás.

A jó látáshoz a szem retinájának különösen fontos az omega 3 zsírsavak amelyek javítják a szem hajszálereinek a vérellátását, és a szív ereinek is jót tesznek.

Az omega 3 zsírsavak építik fel az agy szürkeállományának nagy részét, és az agy táplálékául is szolgálnak.

A kutatók szerint azokban az országokban ahol sok halat esznek, kevesebb depressziós ember van.

A kutatások végül arra az eredményre jutottak, hogy az embereknek számos problémája, mint a rossz hangulat, ízületi gyulladás, immunrendszeri betegségek, depresszió és a sokszor halálos kimenetelű infarktus is részben annak köszönhető, hogy nem fogyasztanak elegendő omega 3 zsírsavat.

A norvég lazacban található MUFA egyedülálló

Az észak-atlanti halaknak természetes módon magas a különleges, hosszú láncú egyszeresen telítetlen zsírsav tartalma (MUFA). Ezek a zsírsavak az okozói annak, hogy miért nem lehet Omega-3 olajat kinyerni az észak-atlanti halakból, mint a lazac.

lazacomega3.jpg

Az itt található halak Omega-3 tartalma kisebb, mint a Csendes-Óceánban és Dél-Amerika partjainál található halaké, a lazacoknak van pár többlet pozitív hatása, mely alátámaszthatja, hogy miért hasznosulnak jobban az ebből származó Omega-3 zsírsavak, mint a 18/12-es olajokból származók és miért biztosítanak jobb szív- és érrendszeri pozitív egészségügyi hatásokat.

2011 májusában publikált tanulmány igazolja, hogy ezek a hosszú láncú MUFA-k:

  • Csökkentik a gyulladást elősegítő Omega-6 zsírsavak, Arachidonic Acid (AA) szintjét.
  • Növelik az Omega-3 zsírsavak felvételének és a sejtbeli értékek szintjét.
  • Drámai mértékben javítják az Omega-3 / Omega-6 arányt.
  • Csökkentik a plazma glükóz szintet, ami fontos a kettes típusú diabétesz megelőzéséhez és előnyös mindkét típusú diabéteszben szenvedőknek.
  • Növelik az inzulin rezisztenciát.
  • Csökkentik a teljes koleszterin és a triglicerid szintet is.

Omega 3 forrás, lazacolaj

Friss halból származó,ténylegesen finomítatlan Omega-3 olaj, a A NOR-OIL Szűz Lazacolaj a világpiacon az első. Az olaj a hal kifogásától számított 75 percen belül kinyerésre kerül.

lazachusomega.jpg

Egy finomítatlan olaj nincs kitéve a tárolásból fakadó terhelésnek, hő vagy egyéb finomítási eljárásoknak, melyek eltávolítják a vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat vagy más hasznos lipid frakciókat, melyek szinergikus egészségügyi előnyöket eredményeznek, úgy, mint ahogy a friss, nyers halban.

Kevesebb omega-3, de jobb egészségügyi hatást, mutattak ki a vizsgálatok ,a finomítatlan olajok gyorsabban és hatékonyabban szívódnak fel a szervezetünkben. A finomítatlan lazacolaj 2-9-szer hatékonyabb, mint a finomított Omega-3 vagy a tőkehalmáj olaj.

Egy 2006-ban publikált norvég tanulmány összehasonlította a párolt lazacot a tőkehalmáj olajjal (CLO) és az EPA-DHA Omega-3 zsírsavak felszívódását.

A párolt lazacból származó EPA-DHA mennyiség napi mindössze 1,2 g volt, míg a finomított tőkehalmáj olajból származó EPA-DHA mennyisége napi 3 g. A vérben mért EPA-DHA értékek a párolt lazac esetében szignifikánsan magasabbak voltak, annak ellenére, hogy a tőkehalmáj olajban az EPA-DHA érték 2,5 magasabb volt.

Egy olasz tanulmány hasonló eredményeket állapított meg. Gyakorlatilag 2-9-szer nagyobb dózist kell a finomított és koncentrált Omega-3 kapszulából elfogyasztanunk, hogy hasonló értékeket mérhessünk a vérben, mint a kíméletesen párolt lazac fogyasztása esetén.

Omega-3: az agy tápláléka

Agyunk működése a lipidektől függ, mivel ezt a szervünket a különböző zsírok alkotják: a koleszterin, az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírok. A szervezetünk a koleszterin és más agyi-lipidek előállítására ugyan képes, de az omega-3 és -6 zsírsavak mennyiségétől függ, hogy a gondolkodás fő szerve mennyi többszörösen telítetlen zsírsavat képes előállítani.

Az agyban e zsírsavak közül az AS-t (omega-6) és DHS-t (omega-3) találjuk meg nagyobb mennyiségben. Ezeket a savakat magzatkorunkban a méhlepényből nyertük ki, az anya táplálékából vagy szöveteiből vontuk el. Azonban, ha az anya nem juttatott a szervezetébe megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavat, akkor teste az omega-6 zsírsavakat alakította át olyanná, ami hasonlít az omega-3-ra. Igen ám, de ez csupán hasonlít és nem teljesen olyan. A hasonlóság pedig nem elegendő a működéshez, amit egy kísérlet jól ki is mutatott. Azok a patkányok, akik magzatként nem jutottak elég omega 3 zsírsavhoz, olyan agyat fejlesztettek ki, melyek teli voltak omega-6 DHS pótlóval, azonban ezeknek az egyedeknek viselkedési rendellenességeik voltak és nem is teljesítettek jól s labirintustesztekben.

letöltés.jpg

Megállapíthatjuk tehát, hogy nagyon fontos, hogy az anya a terhesség időszakában nagyon sok omega 3 zsírsavat vigyen be a szervezetébe, hogy magzata megfelelő agyi működéssel jöjjön a világra. De ez az állítás igaz, ha az édesanya a már megszületett, szoptatott csecsemőjét gondozza, hiszen az anyatejjel még mindig sok értékes anyagot juttathat a szervezetébe. 1997-ben az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiája azt állította, hogy egy édesanyának legalább egy évig kellene szoptatnia a babáját.

Abban az esetben ha a kismamánk nincs elég anyateje, érdemes olyan tápszereket beszerezni, amelyek segítik az gyermek idegrendszerének fejlődését.

Mi a helyzet az alkoholfogyasztással? Az alkohol mind a kismamától, mind a babától elvonja a DHS-t, ezért fogyasztása kerülendő.