Egészségünket védő omega 3 zsírsav

2017.máj.04.
Írta: bioegeszseg Szólj hozzá!

Mit együnk?

A hideg vízi halakban találjuk meg az omega-3 zsírsavat a legnagyobb mennyiségben, így a tonhal, a szardínia, a lazac, a makréla, a hering a legegészségesebb választás. Nagyon fontos, hogy megfelelő forrásból szerezzük be ezeket a halakat, hogy elkerüljük magas higanytartalmuakat. Omega-3 zsírsavakat találunk még a a repcében, lenmagban, a szójababban és az olívában is, de jelen van a dióban, a mandulában, a babban, a bogyós gyümölcsökben, a brokkoliban, a "zöld leveles" zöldségekben is. Ezenfelül tabletta, illetve kapszula formájában is hozzájuthatunk.

A KÖZEPES SZÉNLÁNCÚ ZSÍRSAVAK

Hallottak már arról, hogy a kókuszolajban nagy mennyiségben találunk telített zsírsavakat. Ezek közepes szénláncokból épülnek fel, így a hosszú szénláncú, telített zsírsavakkal ellentétben nem okoznak artériaeltömődést és szívbetegségeket. A közepes szénláncú zsírsavakat a szervezet teljesen másképpen emészti meg, mint a hosszúakat. A szervezet gyorsan bontja le ezeket az anyagokat és nem zsírpárnává, hanem energiává alakítja őket. Ráadásul a kókuszolajban nagy mennyiségben találunk laurinsavat, ami az anyatejben is jelen van és legfőbb szerepe az immunrendszer erősítése. Kapril és kaprinsavat is találunk a kókuszolajban, melyektől a kókuszolaj gomba-, vírus- és baktériumölővé válik.

omega-3-etel.jpg

A kókuszolaj egészségügyi előnyei: a kókuszolaj növeli a felszívódását az egyes B-vitaminoknak, a zsírban oldódó vitaminoknak, a béta-karotinnak és egyes aminosavaknak is. A kutatások azt mutatják, hogy hasznos lehet az elhízás mértékének csökkentésében, a májbetegségek kiküszöbölésében, a vesemegbetegedések elkerülésében, valamint a Crohn-betegség, a rák és sok más fertőző betegség kialakulásának kockázatát is csökkenti. 

A kókuszolajat sokan kiskanállal fogyasztják, de ennél sokkal több értelme van annak, ha főzünk vele, mivel magas hőmérsékleten is igen stabil és így jótékony zsírjai nem bomlanak szét melegítés hatására. Külsőleg is felhasználható: tegyük a fürdőnkbe, vagy dörzsöljük bőrünkbe, mint egy hidratálót. Nem csak hidratálóként kiváló, hanem segít megelőzni a ráncok kialakulását is.

A KÓKUSZOLAJ ÉS AZ OMEGA-3 ZSÍRSAVAK

Az omega-3 zsírsavakat általában a szív védelmezőiként ismerjük. A táplálkozással könnyedén bevihetőek a szervezetbe a sok halfogyasztás segítségével. A kókuszolajban is számos egészséges zsírsavat találunk, de azt tudni kell, hogy omega-3 zsírsavakat nem tartalmaz, hanem a legjobb forrása közepes szénláncú zsírsavainknak. 

Nagyon fontos, hogy konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt el kezdenénk szedni bármilyen halolaj kiegészítés, mivel 3-nál több gramm szedése néhány embernél vérzékenységet okozhat és növelheti a stroke kockázatát is!

Címkék: omega 3, zsírsav, omega3

Mire figyeljünk az omega 3 vásárlásakor?

Omega 3 vásárlásakor semmiképpen ne az ár legyen a döntő szempont, hanem a készítmény hatóanyag tartalma. A többszörösen telítetlen zsírsavak főként a hideg vízi, mélytengeri halak húsában találhatóak, ezek tartalmazzák a szervezetünknek nélkülözhetetlen omega 3 EPA és DHA zsírsavakat, melyeket alig fogyasztunk.

A szervezetünk számára szükséges omega 3 mennyiséget a legegyszerűbben halolaj készítménnyel pótolhatjuk. A választásnál figyeljünk az alapanyag származási helyére, a gyenge minőségű olcsó halból készített termékek, nem produkálják a kívánt hatást, de a megavasodott halolaj ártalmas lehet az egészségre. Az avas készítmény gyulladásgeneráló hatású és különböző mellékhatásai is lehetnek.

halolajomega36.jpg

A tenyészetekből származó halakból kivont olajokat kerülni kell. A vadhalászatból származó hideg vízi, mélytengeri halak a legjobb alapanyagok. A halolaj stabilitásától függ a hatékonysága, amit a halolajban lévő természetes sejtvédő antioxidánsok és a természetes E vitamin, a gamma delta és alfa tokoferol biztosít.

A hatékonyságát a gyártási folyamat garantálja, ha préseléssel vonják ki a halolajat és semmilyen szintetikus anyagot vagy savat nem használnak az előállítás folyamán, akkor megőrzi az értékes természetes antioxidánsokat. Minél magasabb az EPA és DHA értéke a készítménynek annál jobb, de a tisztasága is nagyon fontos, hogy a nemzetközi standardok szerint legyen megtisztítva a halakban található nehézfémektől és mérgező anyagoktól is.

Omega 3 kiegészítés táplálkozási hiányosságok pótlására

Az omega 3 pozitív táplálkozástani hatása miatt az aktív életmódot folytatók gyakran szednek esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítőket, hogy pótolják a táplálkozási hiányosságokat és elősegítsék az optimális teljesítmény és egészségi állapot elérését.

Az omega 3 megőrzi az ízületek és kötőszövetek egészségét azzal, hogy csökkenti a gyulladásokat és hidratáltan tartja a szöveteket.

Az ingerületátvitel támogatásával segíti elő agyműködésünket. Az omega 3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme.

idegsejtomega3.jpg

A jó látáshoz a szem retinájának különösen fontos az omega 3 zsírsavak, javítják a szem hajszálereinek a vérellátását, és jót tesznek a szív ereinek is. A szívbetegségek esélyét csökkentik az omega 3 zsírsavak. Alacsonyan tartják a koleszterin szintet, csökkentik a magas vérnyomást, segítenek megőrizni az erek rugalmasságát, védik őket a gyulladásoktól, elősegítik a jó vérkeringést.

Az omega 3 zsírsavak építik fel az agy szürkeállományának nagy részét és az agy táplálékául is szolgálnak. 1995-ben először fogalmazták meg amerikai kutatók, hogy az omega 3 hiánynak szerepe lehet a depresszió, a mániás depresszió és a szülés utáni depresszió kialakulásában.

Omega 3 zsírsav fogyasztása az általános egészség javításához

Számos kutatás hívta fel a figyelmet az omega 3 zsírsavak fogyasztásának fontosságára.

omega_3-6.jpg

A kor előrehaladtával merevebbé válnak az érfalak, megnő a vér koleszterin szintje, magasabb lesz a vérnyomás is. Idővel a szív gyengébb lesz. Az omega 3 zsírsavak segítenek fenntartani a szív egészséges működését. Alacsonyan tartják a triglicerid szintet, csökkentik a magas vérnyomást, segítenek megőrizni az erek rugalmasságát, védik őket a gyulladásoktól, elősegítik a jó vérkeringést.

A jó látáshoz, a szem retinájának különösen fontos az omega 3 zsírsav, mely javítja a szem hajszálereinek vérellátását, és jót tesz a szív ereinek is. Az omega 3 zsírsavak a keringésen keresztül számos jótékony hatást fejtenek ki, fogyasztásuk hatására a test minden sejtjében kedvező változások indulnak el.

Az étrend által a lakosság nagy része elég sok omega 6 zsírsavhoz jut, omega 3 zsírsavat alig fogyaszt, ezért sokan fordulnak a halolaj kiegészítőkhöz, hogy általános egészségi állapotukat és teljesítményüket javítsák. A halolaj nagy előnye , hogy ALA-t és emellett nagy mennyiségű EPA-t és DHA-t tartalmaz.

Omega 3 zsírsavak a csontritkuláson is segíthetnek

A legújabb kutatások szerint a zsírsavak kulcsfontosságú szerepet játszanak a csontok újratermelődésében.

Egyes omega 6 eicosanoidok épp ellenkezőleg hatnak a csontokra. Alacsony vagy normális mennyiségben elősegítik az új csont kialakulását, de ha túl sok az eicosanoid a vérben, a csont újratermelődése lelassul, ilyenkor az omega 3 zsírsavak jótékony hatást fejthetnek ki, azáltal, hogy az omega 6 termelődését normális, ártalmatlan szinten tartják.

orvos_csont.jpg

A kutatók szerint az omega 3 zsírsavak azáltal is megakadályozzák a csontritkulást, hogy elősegítik egy inzulinszerű növekedési hormon kiválasztódását. Ez a hormon segíti a csontok növekedését és újratermelődését, idős korban azonban lecsökken a működése. Amikor a csontokat lebontó folyamat meghaladja a csontok felépítését, akkor csontritkulás alakulhat ki.

Dr. Watkins szerint az antioxidáns tápanyagok, különösen az E vitamin szükségesek ahhoz, hogy megvédjék a csontokat és a porc szöveteket a túl sok omega 6 eicosanoid okozta gyulladásoktól.

Omega 3 zsírsavak lassítják az emlékezet romlását

A Franciaországban és Hollandiában végzett kutatások arra hívták fel a figyelmet, hogy a halakban található zsírsavak lassíthatják az emlékezet romlását.

Az omega 3 kapszula szedése a szellemi tevékenységet végzők számára hasznos lehet. Az omega 3 zsírsavak kedvező hatásai a napi 200 mg DHA fogyasztásakor jelentkezhetnek.

halolajomega.jpg

Számos kutatás igazolja a DHA jótékony hatását a szem megfelelő működésének megőrzésére. A DHA enyhíti a gyulladást, fékezheti a sejtek pusztulását, elősegítheti a regenerálódási folyamatokban való részvételt.

Az omega 3 zsírsavak, a DHA és EPA megfelelő szintje védi az anyák és gyermekeik egészségét. Egy vizsgálat, amit 9000 terhes nőből álló csoportban végeztek, azt mutatta, hogy a megfelelő mennyiségű omega 3 fogyasztása 27 %-al csökkentette a koraszülés kockázatát. Az amerikai Harvard Egyetemen folytatott felmérés közvetlen kapcsolatot mutatott ki a terhesség utáni depresszió és a szervezetben lévő omega 3 szintje között..

Az Oxford Egyetemen végzett kutatások egyértelműen rávilágítottak arra, hogy az agyban lévő omega 3 szint kapcsolatban van a gyerekek olvasási képességével.

Omega 3 az alapvető sejtszintű folyamatokban

Az omega 3 úgy vesz részt a sejtműködésben, hogy beépül a sejthártyába, rugalmasabbá teszi azt, így segíti az összes szervrendszer egészséges működését. Az omega 3 fogyasztását követően javul a sejtmembrán rugalmassága, és a sejten belül lejátszódó folyamat is, az alapvető sejtszintű folyamatok rendkívül fontosak szervezetünk egészséges működéséhez.

Az omega 3 csökkenti a vérrög kialakulásának kockázatát azáltal, hogy gátolja a véralvadást elősegítő faktorokat. Növeli a véralvadási időt, gátolja a vérlemezkék összecsapódását, és csökkenti a vér viszkozítását. Védi az érfalakat az érelmeszesedéstől, segíti a gyulladásos típusú betegségek gyógyulását, segít a szív és érrendszeri megbetegedések, és a szívritmuszavar kialakulásának megelőzésében, hatására csökken a szívinfarktus bekövetkezésének kockázata.

20140728ez-zsir-konnyu-etelek-a1.jpg

Az omega 3 fogyasztásának hatására a test minden sejtjében és ezáltal minden szervében is, kedvező változások indulnak el. 

 

Az omega-3 zsírsavak kémiája

Az omega-3 zsírsavakat más néven n-3 zsírsavakként is emlegetnek. Ezek az anyagok a telítetlen zsírsavakhoz tartoznak, ami azt jelenti, hogy az utolsó szén-szén kettőskötés telítetlen. Ezekhez a zsírsavakhoz tartoznak a következők: alfa-linolénsav (ALA), eikozapenténsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA). Ezeket a vegyületeket az emberi szervezet nem képes előállítani, de az ALA-ból már képes EPA-t és DHA-t előállítani. Most itt az idő, hogy megvizsgáljuk, hogy szerkezetileg hogyan is néznek ki ezek az omega-3 zsírsavak.

Az alfa-linolénsav 18 szénatomból áll és kettőskötéssel rendelkezik a 9., 12. és 15. szénatomokon. A harmadik kettőskötés (ami a 15. szénatomon van) szén-szén kötés, innen a zsírsav elnevezése.

Hasonlóan néz ki a másik két sav is, azzal a különbséggel, hogy az eikozapentaénsavnak, mely 20 szénatomból áll, a szerkezetében 6 darab kettőskötés van, melyek a 4., 7., 10., 13., 16. és 19. szénatomokon lelhetünk fel.

A dokozahexagénsav (22 szénatom) szintén 6 darab kettőskötéssel rendelkezik, de ezek a 4., 7., 10., 13., 16. és 19. szénatomokon találhatóak. (Azt is fontos megjegyezni, hogy a kettőskötések cisz konfigurációjúak, ami azt jelenti, hogy a két hidrogénatom mindig a kettőskötés ugyanazon oldalán helyezkedik el.

A természetben leggyakrabban e három omega-3 zsírsavon kívül még más változatok is fellelhetőek. Az ALA-val megegyező számú szénatomot, tehát 18-at tartalmaz még a sztearidonsav (STD). 20 szénatommal rendelkezik az EPA-n kívül még a eikozatrién sav (ETE), az eikozatetraénsav (ETA). Szénatomszámuk 22 a DHA-nak és a dokozapentaénsavnak (DPA) is. Ugyanakkor vannak olyan omega-3 zsírsavak is, melyek 24 szénatomból épülnek fel: ezek a tetrakozapentaénsav és a tertakozahexaénsav.

Az omega-3 zsírsavak ajánlott napi bevitele 1,6 gramm/nap férfiak és 1,1 gramm/nap nők esetén. Az utóbbi években terjedt el az élelmiszerek n−3 zsírsavakkal való dúsítása, például n−3-mal dúsított kenyér, majonéz, pizza, joghurt, narancslé, tej és tojás is kapható. Érdemes megvizsgálni, hogy milyen anyagok segítségével tudjuk bevinni a szervezetünkbe ezeket a savakat.

Omega 3 a jó közérzethez

Az omega 3 zsírsavak sok rendellenesség megelőzésében játszanak fontos szerepet, mint a rák, inzulinrezisztencia, idegi leépülés, testmozgás utáni regenerálódás, terméketlenség. Jó hatással lehet az ízületekre, amivel megőrizhetjük a mozgékonyságunkat, hatással lehet a szívre, a szemre, vérnyomásra és még néhány bőrprobléma is elhárítható a segítségével.

fogyas_egeszseg.jpg

Az omega 3 többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik a gyulladást okozó sejtek számát, segítenek megelőzni az érelmeszesedést, segítik az inzulin hatását, csökkentik a vérzsír szintjét és a vérnyomást. Kedvező hatást fejtenek ki a vérlemezkék tapadásának csökkentése és az értágító hatású anyagok megemelkedett szintje révén. A hatékony agyműködés feltétele, hogy megfelelő mennyiségű omega 3-t fogyasszunk. A koncentráció, a jó memória, a jókedv és jó hangulat, az éles és gyors agyműködés, gondolkodás megfelelő omega 3 mennyiség nélkül lehetetlen.

Az omega 3 zsírsav csökkenti a vérrög kialakulásának kockázatát azáltal, hogy gátolja a véralvadást elősegítő faktorokat. Növeli a véralvadási időt, gátolja a vérlemezkék összecsapódását és csökkenti a vér viszkozítását. Védi az érfalakat az érelmeszesedéstől, segíti a gyulladásos típusú betegségek gyógyulását, segít a szív és érrendszeri megbetegedések, és a szívritmuszavar kialakulásának megelőzésében, hatására csökken a szívinfarktus bekövetkezésének kockázata.

A zsírok szállításában, a prosztaglandinok képzésében van szerepük még az omega-3 zsírsavaknak. Fontos kiemelni még, hogy az immunrendszerre is jótékony hatásuk van.

 

Omega-3 zsírsavaknak számos hasznos tulajdonsága van

Az omega 3 zsírsavaknak számos hasznos tulajdonsága van, ami segít az egészségünk megőrzésében. Az omega 3 megőrzi az ízületek és kötőszövetek egészségét azzal, hogy csökkenti a gyulladásokat, és hidratáltan tartja a szöveteket.

Az ingerületátvitel támogatásával segíti elő agyműködésünket. Az omega-3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől folyékonyak, rugalmasak, hajlékonyak és átjárhatóak az idegsejt membránok. Az omega 3 zsírsavak építik fel az agy szürkeállományának nagy részét, és az agy táplálékául is szolgálnak.

A kismamákban segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását. A csecsemőkben szerepe van a megfelelő látásélesség és szellemi fejlődés kialakításában.

Részt vesznek a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében, és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert.

egeszseges_fogyokura_nincs_tiltott_elelmiszer.jpg

A koleszterin- és trigliceridszint csökkentésével járulnak hozzá a szív-és érrendszer egészségéhez. Az esszenciális zsírsavak meglepő módon csökkentik az izmok lebomlását, csillapítják a gyulladást, elősegítik az izomtömeg növekedést, felgyorsítják a regenerálódást, támogatják az optimális hormontermelést, elősegítik a kötőszövetek és az ízületek egészségét.

Omega 3 zsírsavak serkentik az agy területek működését

Az omega 3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az agyban lévő idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban. Serkentik a gondolkodásért és értelmi képességekért felelős agy területek működését, ami a koncentráló képesség javulásához vezet.

1995-ben először fogalmazták meg amerikai kutatók, hogy az omega 3 hiánynak szerepe lehet a depresszió, a mániás depresszió és a szülés utáni depresszió kialakulásában.

Táplálkozásunkban az omega 3 és az omega 6 zsírsavak aránya elődeinkhez képest megváltozott az 1:1 helyes aránytól az 1:20 arányhoz közelít, ami számos betegség okozója lehet.

Az agysejtek egymás közti összehangolt kommunikációja DHA-ból és EPA-ból felépülő membránokon és receptorokon keresztül történik. Az omega 3 hiánya esetén ezek a sejtelemek a rugalmatlanabb omega 6-ból épülnek fel, ezért az idegsejtek és az agy működése károsodik.

terhessegomega3hiany.jpg

A szülés utáni depresszió összefüggésben áll azzal, hogy az anya szervezetében drámaian lecsökken az omega 3 tartalom, mivel a magzat és a csecsemő agyának fejlődéséhez az anya az egyetlen forrás, számos bizonyíték áll rendelkezésre. A gyerekek akiknek a szervezetük rendszeresen jut omega 3 zsírsavakhoz, jobbak a feladatmegoldó és problémamegoldó képességeik, számukra 14 éves korig fontos az optimális bevitel, mivel az agy eddig a korig fejlődik a legnagyobb mértékben.

Az omega 3 nélkülözhetetlen a szervezetünk egészséges sejtműködéséhez, testünk sejtjeinek alkotóeleme és fontos hormonok forrása is, pozitív hatásait sejtszinten fejti ki, és a hormonok működését is jó irányba befolyásolja. Az omega 3 zsírsavak építik fel az agy szürkeállományának nagy részét, és az agy táplálékául is szolgálnak. A kutatók szerint azokban az országokban ahol sok halat esznek, kevés depressziós ember van. A kutatások végül arra az eredményre jutottak, hogy az embereknek számos problémája, mint a rossz hangulat, ízületi gyulladás, immunrendszeri betegségek, depresszió és a sokszor halálos kimenetelű infarktus is részben annak köszönhető, hogy nem fogyasztanak elegendő omega 3 zsírsavat.

Omega 3 zsírsavak pótlása

A test minden sejtjében kedvező változások indulnak el az omega 3 fogyasztásának hatására. Számos egymással nem közvetlen kapcsolatban lévő szervben és testrészben is tapasztalhatjuk a pozitív hatásokat, mint a szív, vérerek, ízületek, bőr és a szemekben is.

Az omega 3 hiánya szervezetünkben számos betegség okozója lehet. A szervezetnek nélkülözhetetlen omega 3 EPA és DHA többszörösen telítetlen zsírsavak forrása a hideg vízi mélytengeri halak húsában található, melyekből ritkán fogyasztunk.

Szervezetünk omega 3 "igényét" legegyszerűbben halolaj készítményekkel tudjuk biztosítani.

halolaj_kapszula.jpg

A halolajak között is vannak különbségek. Az EPA és DHA értékek nagysága mellet fontos a készítmény tisztasága. (A halakban található nehézfémektől és mérgező anyagoktól a nemzetközi standardok alapján legyen megtisztítva).

Egyoldalú táplálkozásunknak köszönhetően az omega 3 zsírsavakból alig fogyasztunk, de étrendünk nagy mennyiségben tartalmaz magas omega 6 tartalmú állati zsírokat és hidrogénezett növényi olajokat, ezért fontos, hogy omega 3-al egészítsük ki étrendünket.

Omega 3 fontos szerepe a szervezet biológiai folyamataiban

Fény, hő, levegő és fémek hatására minden esszenciális zsírsav gyorsan lebomlik.

Pozitív táplálkozástani hatása miatt az aktív életmódot folytatók gyakran szednek esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítőket, hogy pótolják a táplálkozási hiányosságokat és elősegítsék az optimális teljesítmény és egészségi állapot elérését.

Az omega 3 megőrzi az ízületek és kötőszövetek egészségét azzal, hogy csökkenti a gyulladásokat, és hidratáltan tartja a szöveteket.

Az ingerületátvitel támogatásával segíti elő agyműködésünket. Az omega-3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől folyékonyak, rugalmasak, hajlékonyak és átjárhatóak az idegsejt membránok.

A koleszterin- és trigliceridszint csökkentésével járulnak hozzá a szív-és érrendszer egészségéhez. Az esszenciális zsírsavak meglepő módon csökkentik az izmok lebomlását, csillapítják a gyulladást, elősegítik az izomtömeg növekedést, felgyorsítják a regenerálódást, támogatják az optimális hormontermelést, elősegítik a kötőszövetek és az ízületek egészségét.

szem_jo_latas_omega.jpg

A jó látáshoz a szem retinájának különösen fontos az omega 3 zsírsavak amelyek javítják a szem hajszálereinek a vérellátását, és a szív ereinek is jót tesznek. A szívbetegségek esélyét csökkentik az omega 3 zsírsavak. Alacsonyan tartják a triglicerid szintet, csökkentik a magas vérnyomást, segítenek abban, hogy az erek megőrízzék rugalmasságukat, és védik őket a gyulladásoktól, elősegítik a jó vérkeringést.

Az omega 3 zsírsavak építik fel az agy szürkeállományának nagy részét, és az agy táplálékául is szolgálnak.

A nélkülözhetetlen omega 3 zsírsavak

A hirtelen megnőtt szív és érrendszeri eredetű halálozás okát kutatva figyeltek fel a tudósok arra, hogy ahol szinte csak tengeri állatokat fogyasztanak, mint az eszkimók, körükben ezek a betegségek alig fordulnak elő.

Ezzel rámutattak, hogy az omega 3 esszenciális zsírsav a szervezet normális működéséhez nélkülözhetetlen. A hatvanas hetvenes évek epidemiológiai kutatásából már az is kiderült, hogy ahol magas a szív és érrendszeri halálozás, ott gyakori a depresszió, és ahol több halat fogyasztanak ott alacsony a szív és érrendszeri halálozás és igen ritka a depresszió előfordulása.

dvitamindoktorno.jpg

1995-ben először fogalmazták meg amerikai kutatók, hogy az omega 3 hiánynak szerepe lehet a depresszió, a mániás depresszió és a szülés utáni depresszió kialakulásában. Táplálkozásunkban az omega 3 és az omega 6 zsírsavak aránya elődeinkhez képest megváltozott az 1:1 helyes aránytól az 1:20 arányhoz közelít, ami számos betegség okozója lehet.

Az agysejtek egymás közti összehangolt kommunikációja DHA-ból és EPA-ból felépülő membránokon és receptorokon keresztül történik. Az omega 3 hiánya esetén ezek a sejtelemek a rugalmatlanabb omega 6-ból épülnek fel, ezért az idegsejtek és az agy működése károsodik.

A szülés utáni depresszió összefüggésben áll azzal, hogy az anya szervezetében lényegesen lecsökken az omega 3 tartalom, mivel a magzat és a csecsemő agyának fejlődéséhez az anya az egyetlen forrás.

Omega 3 zsírsavak

A omega 3 elnevezés a zsírsavak egy egész családjára utal. A növényekben található omega 3 zsírsav a leggyakrabban alfa-linolénsavat tartalmaz, amely biológiailag kevésbé aktív, ahhoz, hogy előnyös hatást érjünk el vele, szervezetünknek át kell alakítania más omega 3 zsírsavakká, EPA-vá és DHA-vá, ez a folyamat nem hatékony, csupán csak kis részét képes átalakítani a szervezetünk.

Érdemes több omega 3 zsírsavat ennünk, mert szervezetünk akkor működik optimálisan, ha az omega 3 és az omega 6 zsírsavakat megfelelő arányban vesszük magunkhoz. Az omega 3 zsírsavakhoz nehezebb hozzájutni, míg az omega 6 zsírsavakat széles körben alkalmazzák, mivel ezek olcsó olajok az élelmiszeriparban.

helytelen_taplalkozas.jpg

A lakosság nagy része elég sok omega 6 zsírsavhoz jut az étrend által, és jóval kevesebb omega 3-hoz. Szervezetünkben eltérő, ám egymást kiegészítő szerepük van. A tudatos és egészségüket megőrizni kívánó vásárlók fordulnak a halolaj kiegészítők felé.

A halolaj fő előnye, hogy ALA-t, és emellett nagy mennyiségű EPA-t és DHA-t tartalmaz.

Omega 3 zsírsav az egészséges élethez

Az omega 3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezetünk egészséges működéséhez. A sejtek alkotóeleme és fontos hormonok forrása is.

Pozitív hatásait már sejtszinten kifejti, és a hormonok működését is kedvezően befolyásolja.

Omega 3 zsírsav fogyasztását követően javul a sejtmembrán rugalmassága, ezáltal számos sejten belül lejátszódó folyamat is, mint például az enzim és receptor aktivítás, ionáramlás.

Az alapvető sejtszintű folyamatok rendkívül fontosak szervezetünk egészséges működéséhez is.

szemomega3.jpg

Előnyösen befolyásolja a szem látóhártya, az agysejtek, idegsejtek, és az immunrendszer normális működését. Védi az érfalakat az érelmeszesedéstől, segíti a gyulladásos típusú betegségek gyógyulását.csökkenti a vérrög kialakulásának a kockázatát azáltal, hogy gátolja a véralvadást elősegítő faktorokat.

Segít csökkenteni a szervezeten belüli omega 6 túlsúlyt, enyhítve az emiatt kialakult betegségek tüneteit.

Az omega 3 zsírsav a keringésen keresztül számos jótékony hatást fejt ki, fogyasztásának hatására a test minden sejtjében kedvező változások indulnak el.

Omega 3 zsírsavak a csontritkulás ellen

A csontok sűrűségének csökkenése, a törékenyebb csontok kialakulása sok menopausán átesett nő, és idősebb férfi életminőségét rontja. Az omega 3 zsírsavak a csontritkuláson is segíthetnek. A legújabb kutatások szerint a zsírsavak kulcsfontosságú szerepet játszanak a csontok újratermelődésében, a csontjaink élő szövetek.

Egyes omega 6 eicosanoidok épp ellenkezőleg hatnak a csontokra. Alacsony vagy normális mennyiségben elősegítik az új csont kialakulását, de ha túl sok az eicosanoid a vérben, a csont újratermelődése lelassul, ilyenkor az omega 3 zsírsavak jótékony hatást fejthetnek ki, azáltal, hogy az omega 6 termelődését normális, ártalmatlan szinten tartják.

csontokkalcium.jpg

A kutatók szerint az omega 3 zsírsavak azáltal is megakadályozzák a csontritkulást, hogy elősegítik egy inzulinszerű növekedési hormon kiválasztódását. Ez a hormon segíti a csontok növekedését és újratermelődését, idős korban azonban lecsökken a működése. Amikor a csontokat lebontó folyamat meghaladja a csontok felépítését, akkor csontritkulás alakulhat ki.

Dr. Watkins szerint az antioxidáns tápanyagok, különösen az E vitamin szükségesek ahhoz, hogy megvédjék a csontokat és a porc szöveteket a túl sok omega 6 eicosanoid okozta gyulladásoktól.

Omega 3 a szívünk egészségéért

Az omega 3 fogyasztásának hatására a test minden sejtjében kedvező változások indulnak el. Számos egymással nem közvetlen kapcsolatban lévő szervben vagy testrészben is tapasztalhatjuk a pozitív hatásokat.

Az omega 3 úgy vesz részt a sejtműködésben, hogy beépül a sejthártyába, rugalmasabbá teszi azt, így segíti az összes szervrendszer egészséges működését.

belso_harmonia.jpg

Az omega 3 fogyasztását követően javul a sejtmembrán rugalmassága, és a sejten belül lejátszódó folyamat is, az alapvető sejtszintű folyamatok rendkívül fontosak szervezetünk egészséges működéséhez.

Az omega 3 csökkenti a vérrög kialakulásának kockázatát azáltal, hogy gátolja a véralvadást elősegítő faktorokat. Növeli a véralvadási időt, gátolja a vérlemezkék összecsapódását, és csökkenti a vér viszkozítását. Védi az érfalakat az érelmeszesedéstől, segíti a gyulladásos típusú betegségek gyógyulását, segít a szív és érrendszeri megbetegedések, és a szívritmuszavar kialakulásának megelőzésében, hatására csökken a szívinfarktus bekövetkezésének kockázata.

Omega 3 és a depresszió

Az agy szárazanyag tartalmának 60 százaléka lipidekből áll, nagy mennyiségben omega 3-6 zsírsavakat tartalmaz. Omega 3 főként hideg égövi tengerekben élő halakban és tengeri herkentyűkben található.

Minden szempontból a hatékony agyműködés feltétele, hogy megfelelő mennyiségű omega 3-t fogyasszunk. A koncentráció, a jó memória, a jókedv és jó hangulat, az éles és gyors agyműködés, gondolkodás megfelelő omega 3 mennyiség nélkül lehetetlen.

Az omega 3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől rugalmasak, hajlékonyak, átjárhatóak az idegsejt membránok.Több vizsgálat is kimutatta, hogy depressziós betegek szérumában, vörösvérsejtjeiben csökkent omega 3 tartalom figyelhető meg a depresszió súlyosságának mértékében.

Joseph Hibbeln és Norman Salem 1995-ben azt bizonygatták, hogy különböző társadalmakban megfigyelhető magas depressziógyakoriság a csökkent halfogyasztással áll kapcsolatban. Rámutattak, hogy Tajvanon vagy Hong Kongban 10-szer ritkább a depresszió, mint az USA-ban. Japán halászfalvakban pszichiátriai vizsgálatokkal egyetlen depresszióst sem sikerült találni. A depresszió ma már az egyik legjobb előrejelzése az infarktusnak, képtelenségnek tűnik, az omega 3 egyaránt csökkenti a koleszterinszintet és a depressziót is.

omega3depresszio.jpg

A szülés utáni depresszió sokkal gyakoribb azokban az országokban, ahol alacsony a halfogyasztás, az édesanyák omega 3 szintje alacsonyabb. Az agy fejlődéséhez nélkülözhetetlen omega 3-t a magzat kivonja az anyából. Az anya DHA szintje a felére esik le a terhesség alatt, és még a szülés utáni 26. hétre sem áll vissza az eredeti szintre. Az omega 3 zsírsavak biztonságosak és hasznosak terhesség és szoptatás alatt.

Ha szerveztünk megkapja a szükséges omega 3 mennyiséget, életminőségünk is megváltozik. A jó memória, a gyors gondolkodás, a fokozottabb odafigyelési képesség, a pozitív hangulat hatással van gondolatainkra, tetteinkre és a munkánkra is.

Omega 3 zsírsavak és a mentális egészség

Szervezetünkben kétféle nagy zsírcsoport található, a telített zsírok, melyek a bőr alatti zsírraktárakban találhatók, ilyen zsír a disznózsír és a vaj.A másik csoport az esszenciális, amit a szervezet nem képes elő- állítani,a többszörösen telítetlen zsírsavak, az omega 3 és omega 6 zsírsavak, lipidek.

etrend_kiegeszito.jpg

Az esszenciális zsírsavak alkotják a sejtek falát, a sejt- membránokat, amelyek lehetővé teszik a tápanyagok és információt hordozó molekulák felvételét és leadását. Az omega 3 lipidek közül nagy jelentőségű a DHA és EPA, az omega 6-nak az AA változata a legfontosabb, az agy szárazanyag tartalmának 60%-a DHA és AA.

Az omega 3 hiányos táplálkozás olyan agyműködési zavarokhoz vezet, amelyek rontják a stresszel, veszteségekkel való megküzdés hatékonyságát, az így kialakuló tehetetlen állapot vezet a depresszióhoz.

Omega 3 pozitív táplálkozástani hatásai

Az esszenciális zsírsavak az omega 3, és omega 6, melyek minden sejt számára esszenciálisak és kritikus szerepet játszanak az immun, a szív és ér, és az idegrendszer működésében. Testünk nem képes előállításukra, ezért étkezéssel vagy kiegészítők használatával kell biztosítani bevitelüket. Mindennapi ételeink nem tartalmaznak elegendő esszenciális zsírsavat.

egeszseges-taplalkozas-omega3.jpg

A zsírsavak omega 3 családja a sötét leveles zöldségekben, a dióban, a lenmagban a lenmagolajban, hidegvízi halfajtákban, mint a lazac, tonhal, pisztráng, óriási laposhal és szardíniában egyaránt előfordul.

Az omega 6 zsírsavak elsősorban zöldségek olajában található meg, mint a szójabab, kukorica, és a sáfrány.

Fény, hő, levegő és fémek hatására az esszenciális zsírsavak rövid idő alatt lebomlanak.

Pozitív táplálkozástani hatása van, az aktív életmódot folytatók gyakran szednek esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítőket, hogy pótolják a táplálkozási hiányosságokat és elősegítsék az optimális teljesítmény és egészségi állapot elérését.

Megőrzi az ízületek és kötőszövetek egészségét azzal, hogy csökkenti a gyulladásokat, és hidratáltan tartja a szöveteket. Az ingerületátvitel támogatásával segíti elő agyműködésünket. Az omega-3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől folyékonyak, rugalmasak, hajlékonyak és átjárhatóak az idegsejt membránok. A koleszterin-és trigliceridszint csökkentésével járulnak hozzá a szív-és érrendszer egészségéhez.

Az esszenciális zsírsavak meglepő módon csökkentik az izmok lebomlását, csillapítják a gyulladást, elősegítik az izomtömeg növekedést, felgyorsítják a regenerálódást, támogatják az optimális hormontermelést, elősegítik a kötőszövetek és az ízületek egészségét.

A depresszióra kifejtett jótékony hatását a kutatók azzal magyarázzák, hogy az omega-3 hiány, az agyműködés olyan zavarát okozza, amely csökkenti a stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet, ami egy tehetetlen állapot kialakulásán keresztül vezet depresszióhoz.

A gyermekek számára, körülbelül 14 éves kor eléréséig rendkívül fontos az optimális bevitel, mivel ezen kor eléréséig fejlődik a gyermekek agya a legnagyobb mértékben.

Omega 3 zsírsavak élettani hatásai

Az omega 3 zsírsavaknak számos hasznos tulajdonsága van ami segít az egészségünk megőrzésében.

Megtapasztalhatjuk az omega 3 zsírsavak egészségünkre kifejtett pozitív hatásait, ha hetente legalább egy alkalommal fogyasztunk tengeri halból vagy busából készült ételeket,és a sütéshez, főzéshez használt napraforgóolaj kétharmadát szójaolajjal, repceolajjal helyettesítjük, amelyek linolénsavban gazdag olajfélék.

Az omega-3 azáltal vesz részt a sejtműködésben, hogy beépül a sejthártyába, és rugalmasabbá teszi azt, így segítve az összes szervrendszer egészséges működését.

Az omega 3 zsírsavaknak szerepük van a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében, és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert, részt vesznek az idegrendszer és a sejthártyák felépítésében.

A depresszióra kifejtett jótékony hatását a kutatók azzal magyarázzák, hogy az omega 3 hiány az agyműködés zavarát okozza, ami csökkenti a stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet, ami egy tehetetlen állapot kialakulásán keresztül vezet depresszióhoz.

energikussag.jpg

A gyerekek akiknek a szervezetük rendszeresen jut omega 3 zsírsavakhoz, jobbak a feladatmegoldó és problémamegoldó képességeik, számukra 14 éves korig fontos az optimális bevitel, mivel az agy eddig a korig fejlődik a legnagyobb mértékben.

Az omega 3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az agyban lévő idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban. Serkentik a gondolkodásért és értelmi képességekért felelős agy területek működését, ami a koncentráló képesség javulásához vezet.

Az omega 3 nélkülözhetetlen a szervezetünk egészséges sejtműködéséhez, testünk sejtjeinek alkotóeleme és fontos hormonok forrása is, pozitív hatásait sejtszinten fejti ki, és a hormonok működését is jó irányba befolyásolja, ezzel egészségügyi problémáink jó részét alapjaiban oldhatja meg.

Omega 3 zsírsavak szerepe az egészségünk megőrzésében

A növényekben és az állatokban fellelhető zsírok közül, az omega 3 zsírsavak, és az omega 6 zsírsavak, amelyhez a szervezetünknek feltétlenül hozzá kell jutni.Ezt a kettő alapvető zsírsavat, táplálkozásunkból nem hagyhatjuk ki, mert annak az egészségünk látja kárát.

Egészségünkre gyakorolt előnyös tulajdonságainak szerepét kutatások sora támasztja alá.

A szívbetegségek esélyét csökkentik az omega 3 zsírsavak. Alacsonyan tartják a triglicerid szintet, csökkentik a magas vérnyomást, segítenek abban, hogy az erek megőrízzék rugalmasságukat, és védik őket a gyulladásoktól, elősegítik a jó vérkeringést.

elegedetteletomega3.jpg

Természetes gyulladáscsökkentők, megelőzik enyhítik a betegségek tüneteit, mint az asztma, ízületi gyulladás.

A jó látáshoz a szem retinájának különösen fontos az omega 3 zsírsavak amelyek javítják a szem hajszálereinek a vérellátását, és a szív ereinek is jót tesznek.

Az omega 3 zsírsavak építik fel az agy szürkeállományának nagy részét, és az agy táplálékául is szolgálnak.

A kutatók szerint azokban az országokban ahol sok halat esznek, kevesebb depressziós ember van.

A kutatások végül arra az eredményre jutottak, hogy az embereknek számos problémája, mint a rossz hangulat, ízületi gyulladás, immunrendszeri betegségek, depresszió és a sokszor halálos kimenetelű infarktus is részben annak köszönhető, hogy nem fogyasztanak elegendő omega 3 zsírsavat.

A norvég lazacban található MUFA egyedülálló

Az észak-atlanti halaknak természetes módon magas a különleges, hosszú láncú egyszeresen telítetlen zsírsav tartalma (MUFA). Ezek a zsírsavak az okozói annak, hogy miért nem lehet Omega-3 olajat kinyerni az észak-atlanti halakból, mint a lazac.

lazacomega3.jpg

Az itt található halak Omega-3 tartalma kisebb, mint a Csendes-Óceánban és Dél-Amerika partjainál található halaké, a lazacoknak van pár többlet pozitív hatása, mely alátámaszthatja, hogy miért hasznosulnak jobban az ebből származó Omega-3 zsírsavak, mint a 18/12-es olajokból származók és miért biztosítanak jobb szív- és érrendszeri pozitív egészségügyi hatásokat.

2011 májusában publikált tanulmány igazolja, hogy ezek a hosszú láncú MUFA-k:

  • Csökkentik a gyulladást elősegítő Omega-6 zsírsavak, Arachidonic Acid (AA) szintjét.
  • Növelik az Omega-3 zsírsavak felvételének és a sejtbeli értékek szintjét.
  • Drámai mértékben javítják az Omega-3 / Omega-6 arányt.
  • Csökkentik a plazma glükóz szintet, ami fontos a kettes típusú diabétesz megelőzéséhez és előnyös mindkét típusú diabéteszben szenvedőknek.
  • Növelik az inzulin rezisztenciát.
  • Csökkentik a teljes koleszterin és a triglicerid szintet is.

Omega 3 forrás, lazacolaj

Friss halból származó,ténylegesen finomítatlan Omega-3 olaj, a A NOR-OIL Szűz Lazacolaj a világpiacon az első. Az olaj a hal kifogásától számított 75 percen belül kinyerésre kerül.

lazachusomega.jpg

Egy finomítatlan olaj nincs kitéve a tárolásból fakadó terhelésnek, hő vagy egyéb finomítási eljárásoknak, melyek eltávolítják a vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat vagy más hasznos lipid frakciókat, melyek szinergikus egészségügyi előnyöket eredményeznek, úgy, mint ahogy a friss, nyers halban.

Kevesebb omega-3, de jobb egészségügyi hatást, mutattak ki a vizsgálatok ,a finomítatlan olajok gyorsabban és hatékonyabban szívódnak fel a szervezetünkben. A finomítatlan lazacolaj 2-9-szer hatékonyabb, mint a finomított Omega-3 vagy a tőkehalmáj olaj.

Egy 2006-ban publikált norvég tanulmány összehasonlította a párolt lazacot a tőkehalmáj olajjal (CLO) és az EPA-DHA Omega-3 zsírsavak felszívódását.

A párolt lazacból származó EPA-DHA mennyiség napi mindössze 1,2 g volt, míg a finomított tőkehalmáj olajból származó EPA-DHA mennyisége napi 3 g. A vérben mért EPA-DHA értékek a párolt lazac esetében szignifikánsan magasabbak voltak, annak ellenére, hogy a tőkehalmáj olajban az EPA-DHA érték 2,5 magasabb volt.

Egy olasz tanulmány hasonló eredményeket állapított meg. Gyakorlatilag 2-9-szer nagyobb dózist kell a finomított és koncentrált Omega-3 kapszulából elfogyasztanunk, hogy hasonló értékeket mérhessünk a vérben, mint a kíméletesen párolt lazac fogyasztása esetén.