Egészségünket védő omega 3 zsírsav

Egészségünket védő esszenciális zsírsav

Omega 3 a gyógyításban

Szív és érrendszeri betegségek megelőzésében az omega-3 zsírsavak vérzsírcsökkentő hatásukkal gátolják az érbetegségek kialakulását, védik az érfalakat, segítenek abban, hogy azok rugalmasak maradjanak.

Csökkentik a hirtelen szívhalál kockázatát, segítenek a gyulladásos folyamatok megelőzésében.

Élelmiszerekkel Magyarországon nem tudunk elegendő mennyiségű omega-3-at bevinni a szervezetünkbe ezért szükséges étrend-kiegészítők beszerzése. 

Az omega-3 készítmények segítik szervezetünk esszenciális zsírsav-ellátását.

Hatásos trigliceridszint-csökkentők az omega-3 zsírsavak. Kórosan emelkedett vérzsírértékek esetén kielégítő hatásra csak a javasolt dózis a napi 2 g vagy afölött bevitele esetén számíthatunk.

eszkimokomega3.jpg

A grönlandi eszkimók 20 éves követéses vizsgálata utalt arra, hogy 50%-kal kisebb a halálozás a naponta 30 g halat fogyasztók között, a halat nem fogyasztó eszkimókéhoz képest. Ma már tudjuk, hogy mindezért a halak zsírszövetében lévő többszörösen telítetlen zsírsavak, elsősorban az omega-3-zsírsavak felelősek.

Több nagy klinikai vizsgálat összefoglaló értékelése utal arra, hogy 40-60 g napi halfogyasztás 40-60 %-kal csökkenti a nagy cardiovascularis rizikójú egyének halálozását. Egy további /olasz/ vizsgálat pedig a hirtelen halál 44 %-os csökkenését mutatta ki több mint 11 ezer infarktust szenvedett betegben, ha táplálék kiegészítőként omega-3 zsírsavat is kaptak.

Ellentmondásos eredmények miatt egy amerikai orvosi szervezet /IOM/ 2006 októberében állásfoglalást fogalmazott meg, melyben megállapítja a hal fogyasztással kapcsolatos divergáló eredményeket. Az állásfoglalás szerint mérsékelt halfogyasztás /hetente 1-2 x/ számos pozitív vizsgálatra hivatkozva – felnőttek számára általában javasolt, mert elmaradása jelentősen növelné a cardiovascularis halálozást.

A várandós, vagy a terhesség előtt állók számára azonban nem ajánlott, mert a magzatban látás és kognitív funkciókban jelentkező fejlődési zavarokat okozhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3.blog.hu/api/trackback/id/tr305189554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása