Egészségünket védő omega 3 zsírsav

Egészségünket védő esszenciális zsírsav

Omega 3 és az ínybetegségek

Korábban nagyon sok pozitív tulajdonságáról írtunk az omega 3 zsírsavnak, de a sornak még nincs vége, ugyanis egyre több és több kutatás és tudós foglalkozik e zsírsavak hatásainak kutatásával, mióta "divatba jött" az egészséges életmód. És e kutatásoknak köszönhetően egyre több kedvező élettani tulajdonságát fedezik fel az omega 3 zsírsavnak

harvard-omega3.jpg

Így nemrégiben a Harvard Egyetem orvostudományi Karának kutatói rájöttek arra, hogy a halolajban megtalálható értékes anyagok az ínybetegségek megelőzésében is nagyon fontos szerepet játszanak.

Kilencezer-kétszáz felnőtt nő és férfi táplálkozási szokásait, étrendjét vizsgálták meg a tudósok 1999-től. Különös figyelmet fordítanak arra, hogy az adott étrendekben milyen mértékben szerepel az omega-3 zsírsav. A résztvevők feladata annyiból állt, hogy elmondják, hogy előző nap mit ettek és mekkora mennyiségben. A kísérlet azt az eredményt hozta, hogy azoknál az embereknél, akiknek az étrendjében megfelelő mennyiségben jelen van az omega-3 zsírsav, azoknál 20-30 %-kal kisebb az esélye valamilyen ínybetegség kialakulásának. Tehát ezért is igen fontos, hogy étrendünk tartalmazza a kívánt mennyiségben az omega-3 zsírsavakat. Amerikában erre még nem annyira figyelnek oda: átlagosan minden második ember tapasztalt már életében fogínyvérzést, ami a fogágybetegségnek a legkorábbi jele. Ha több omega 3 zsírsavat vinnének be a szervezetükbe, akkor ez az arány sokkal alacsonyabbá válna. Az idősebb korosztálynak pedig még fokozottabban kell figyelnie arra, hogy étrendjük tartalmazzon omega-3-at, hiszen az 50 év felettiek 10%-a, a 65 év felettieknek pedig már 20%-a súlyos ínybetegséggel rendelkezik, aminek az omega-3 zsírsavban hiányos étkezés az oka.

A harvardi kutatást Dr. Kenneth Mukamal vezette, aki állítása szerint a halolaj fogyasztásának napi mennyisége nem meghatározott és egyénileg változik ez a szám, de az nagyon fontos, hogy heti 2-3-szor fogyasszunk tengeri halat, így az elégséges mennyiséghez hozzájuthatunk. Ezzel a halmennyiséggel nemcsak a fogínybetegségek előzhetőek meg, de csökken a szívroham, a szívritmuszavar és az agyvérzés kockázata is. persze sokan nem szeretik a halat, az ő számukra ott a dió és a lenmag, ami még szintén nagy mennyiségben tartalmazza a jótékony omega 3 zsírsavat.

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3.blog.hu/api/trackback/id/tr283134414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása