A zsírsavak az élelmiszerrel elfogyasztott zsírok és olajok lebontási termékei.
A telítetlen zsírsavakat, néhány kívételtől eltekintve a szervezet nem tudja előállítani, ezért a napi szükséglet biztosításához nélkülözhetetlen táplálék formájában esetleg étrendkiegészítővel történő bevitelük.
Omega-3 zsírsavak, többszörösen telítetlen zsírsavak,közéjük tartozik a az ALA linolénsav, az EPA eikozapentaénsav és a DHA dokozahexaénsav.
Ezek a zsírsavak az emberiség táplálkozásában mindig is jelen voltak, esszenciális zsírsavak, biológiai folymatokban betöltött értékes szerepükkel egyre több kutatás foglalkozik.
Az omega-3 zsírsavaknak sok hasznos tulajdonsága van, mely segít az egészségünk megőrzésében.
A kismamákban segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását.
A csecsemőkben szerepe van a látásélesség és szellemi fejlődés kialakításában.
Mérséklik a vér koleszterinszintjét,ezzel együtt csökken az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának kockázata is.
A zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében vesznek részt, az idegrendszer és a sejthártyák felépítésében van fontos szerepük.
A legújabb kutatási eredmények szerint, azoknak a gyerekeknek,akik rendszeresen jutnak omega-3 zsírsavakhoz, a feladatmegoldó és problémamegoldó képességük javult,gyorsabban értették meg a feladatokat,és javultak az iskolai eredményeik.
A gyermekek számára, 14 éves kor eléréséig rendkívül fontos az optimális bevitel, mivel eddig fejlődik a gyermekek agya a legnagyobb mértékben.
Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az agyban lévő idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban, serkentik a gondolkodásért és értelmi képességért felelős agy területek működését.
Jelentős mennyiségben a tengeri halakban fordulnak elő, az édesvízi halfajtákban nem találhatóak meg.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.