Az omega-3 zsírsav egy esszenciális zsírsav, többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozik, amit a szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálkozás során kell szervezetünkbe juttatni.
A kémiai szerkezet nagymértékben meghatározza a zsírok tulajdonságait, így az egészségre gyakorolt hatásukat is.
Az esszenciális zsírsavak rendszeres beviteléről kell gondoskodni, mert ezek nélkülözhetetlenek a szervezet normális működéséhez, de csak táplálékok útján juthatunk hozzájuk. Ilyenek az omega-3 csoportba tartozó alfa-linolénsav és a belőle kialakuló eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA).
A jótékony omega-3 zsírsavakról szóló vizsgálatok nagy része a halakra, mint elsődleges forrásokra, irányítja a figyelmet.
A lazac, szardínia, tonhal de még a kagylók is gazdagok omega-3 zsírsavban-
A lazac kiváló fehérje-, vitamin-, és ásványianyag-forrás (kálium, cink, vas, szelén és B12-vitamin), de legfontosabb tápanyaga az omega-3 zsírsav. Bár a halak értékes forrásai az omega-3 zsírsavaknak, azt nem maguk állítják elő, hanem a táplálékul szolgáló algákból vagy planktonokból nyerik.
A növényi zsírokat, amelyeket a szervezetnek kell átalakítania DHA-vá, kevésbé tekinthetők hatásosnak. A DHA-t és az EPA-t a tengerekben élő mikroalgák állítják elő. Ezeket a halak elfogyasztják és felhalmozzák szervezetükben.
Az olajos halak több embert menthetnek meg, mint a defibrillátorok – írja az American Journal of Preventive Medicine.
"Százezer amerikai páciensen végzett számítógépes szimulációk eredményeire, és régebbi kutatások adataira támaszkodva kutatók megállapították, hogy az omega-3 zsírsav növelésével 58 ember élete menthető meg évente. Ez 6,4 százaléka az évente szívrohamban elhalálozó embereknek.A tudósok becslése szerint ennél jóval kevesebb emberéletet ment meg a defibrillátor."
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.